Počeo razvoj prototipa vodoničnih gorivnih ćelija za Toyotu Hilux

22.12.2022.

Vođena rastućom potražnjom kupaca i Toyotinim humanim pristupom mobilnosti u svim sektorima, kompanija je prepoznala novu priliku na tržištu komercijalnih vozila u ponudi proizvoda s pogonom bez emisije štetnih gasova. Toyota Motor Manufacturing (UK) je prošle godine uspešno konkurisala za dobijanje finansijskih sredstava za potrebe aktivnosti APC (Advance Propulsion Centre – Centar za napredni pogon), predstavljajući projekat koji doprinosi razvoju novih, čistijih tehnologija i rešenja za mobilnost. APC igra osnovnu ulogu u automobilskom segmentu Velike Britanije i nudi jedinstvene mogućnosti da se premosti jaz između proizvodnje i budućih tehnoloških zahteva. Ovo finansiranje posebno podržava kasniju fazu istraživanja i razvoja koja prati proizvod od potvrđivanja koncepta do prototipa vozila.

Konzorcijum na čelu sa Toyotom Motor Manufacturing (UK) Ltd. (TMUK) će dobiti sredstva za pokrivanje troškova razvoja pogona na vodonične gorive ćelije za model Hilux. U saradnji sa visoko stručnim tehničkim i inženjerskim partnerima sa sedištem u Velikoj Britaniji, a to su kompanije Ricardo, ETL, D2H i Thatcham Research, cilj projekta je da osvoji proizvodnju druge generacije komponenti Toyotinih vodoničnih gorivnih ćelija (koji se već koriste u najnovijoj Toyoti Mirai), kako bi Hilux bio transformisan u električno vozilo s pogonom na struju iz vodoničnih gorivnih ćelija. 

TMUK će predvoditi ovaj projekt, dok će tim u okviru Toyote Motor Europe (TME) R&D pružati stručnu i tehničku podršku, kako bi omogućio ostalim timovima u Velikoj Britaniji da izgrade sopstvenu tehnologiju i postanu spremni za razvoj sledeće generacije vodoničnog pogona.

Duže od 20 godina Toyota promoviše sveobuhvatni pristup problemu neutralisanja ugljenika iz izduvnih gasova nudeći raznovrsnu gamu vozila, uključujući sve elektrifikovane tehnologije, hibrid-električne, plug-in hibrid-električne, kao i električne automobile na baterije i električne automobile s vodoničnim gorivim ćelijama.

Uspešan razvoj sektora transporta na pogon zasnovan na vodoniku suštinski je element za dostizanje ovog cilja. U okviru ponude, prvi prototip vozila biće proizveden u pogonima TMUK-a u Bernstonu tokom 2023. godine. Nakon dostizanja uspešnih rezultata, cilj je priprema za proizvodnju malih serija. Ovaj projekat predstavlja uzbudljivu priliku da se istraže mogućnosti dodatne primene Toyotine tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija u segmentu vozila koji je ključan za brojne industrijske grane i koji će pomoći da se podrži kretanje tog sektora ka dekarbonizaciji.

“Velika Britanija je jedno od ključnih tržišta za pik-ap vozila, ali je i važno tržište za Toyotu. Ovo ulaganje predstavlja ogromnu priliku za razvoj rešenja za vozila s pogono bez emsije štetnih gasova u vrlo značajnom segmentu tržišta. Zahvalni smo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na finansijskom ulaganju koje će omogućiti konzorcijumu da istraži dalje pravce razvoja pogona na vodonične gorive ćelije za model Toyota Hilux, podržavajući naše planove za dostizanje ambicioznog cilja – pogona bez emitovanja ugljenikovih jedinjenja”, kaže Matt Harrison, predsednik i CEO kompanije Toyota Motor Europe.

Članica konzorcijuma Ricardo je svetski renomirana kompanija za strateški inženjering i konsultantska kuća za zaštitu životne sredine, koja je specijalizovana za sektore transporta, energetike i ograničenih resursa. Ova kompanija će podržati tehničku integraciju komponenti vodoničnih gorivnih ćelija na šasiju modela Hilux.

ETL – European Thermodinamicsm svojom stručnošću u razvoju, proizvodnji i inovacijama je posvećen isporuci toplotnih rešenja visokog nivoa. Uz to, pružiće podršku u pružanju najsavremenijih rešenja za upravljanje toplotom.

D2H – Grupa kompanija pruža usluge inženjeringa visoke tehnologije u simulaciji, modeliranju, aerodinamici, termodinamici i razvoju za automobilski sport, kao i druge industrije strogih zahteva. Njihova znanja o termodinamici biće ključna za projekat.

Thatcham Research osnivale su 1969. kompanije za osiguranja motornih vozila, sa specifičnim ciljem da ograniči ili smanji troškove potraživanja od auto-osiguranja uz održavanje sigurnosnih standarda. Zadatak kompanije biće da obezbedi rešenja koja pružaju bezbednost u slučaju sudara, kao i planove osiguranja. Izvor: Toyota Srbija