Poklopci točkova i međuosovinske oplate smanjuju potrošnju za 2,23 odsto

30.10.2020.

Čuveni američki proizvođač teških kamiona, Mack Trucks saopštio je da je kupcima najteže familije Anthem (troosovinski tegljači klase 8 s motorima od 415 do 505 KS) dostupan fabrički instaliran sistem FlowBelow Tractor AeroKit s kojim se ostvaruje ušteda u potrošnji goriva 2,23 odsto. Sistem je osmišljen da smanji aerodinamične turbulencije dok vazduh prelazi preko zadnjih osovina tegljača. Kombinuje središnje i zadnje oplate sa aerodinamičnim poklopcima točkova.

Svaka od komponenti prošla je rigorozne testove izdržljivost i lako se uklanja radi brzog održavanja i pristupa komponentama zadnjih tandem osovina. Oplate su dostupne u crnoj ili beloj boji, dok su poklopci točkova („radkapne“) raspoloživi u crnoj, beloj i hromiranoj boji.

Tractor AeroKit kompanije FlowBelow dopunjuje brojne druge aerodinamičke opcije dostupne za model Mack Anthem: krovne, bočne i oplate šasije i „aero“ branik sa usmerivačem vazduha (spojlerom). S upravo ponuđenim Mack MP®8HE motorom sledeće generacije (američka verzija Volvoovog rednog šestocilindraša D13 od 12,8 litara), Mack mDRIVE automatizovanim ručnim menjačem (takođe Volvoove proizvodnje ali u verziji za severnoameričko tržište) i Mack prediktivnim tempomatom, ove komponente omogućavaju smanjenje potrošnje do čak 12,5 procenata u poređenju s osnovnim modelom Mack Anthem.

„U proteklih 10 godina naši aerodnimački dodaci su pomogli vozačima i voznim parkovima da uštede više od 70 miliona galona goriva (oko 26,5 miliona litara)“, kaže potpredsednik OEM i distributivnih programa u kompaniji FlowBelow, Gordon Virginski.