Porter i kao mali vatrogasac

14.09.2010.

Piaggio Porter u verziji vatrogasnog vozila jedna od najzanimljivijih premijera na ovogodišnjem 37. međunarodnom sajmu prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama – Expo 112, koji se od 14. do 17. septembra održava na Beogradskom sajmu.
Za osnovu malog vatrogacsa, s izvanrednim manevarskim sposobnostima na uzanom prostoru, poslužila je šasija iz familije Piaggio Porter, čija je dužina u standardnoj van verziji 3.370, širina 1.395, a visina 1.870 mm. Zbog kompaktnih dimenzija ovo vozilo je idealno za sve delatnosti koje se obavljaju u prezagušenim gradskim jezgrima, ali i u radnim prostorijama (proizvodnim pogonima, skladištima itd).
Porter je od šasije u prvog srpskog malog vatrogasca „preuređen“ u beogradskoj kompaniji Bexing, koja se već dvadeset godina bavi proizvodnjom, servisom i održavanjem specijalnih nadgradnji za različite vrste vatrogasnih i komunalnih vozila i svih vrsta vatrogasne i komunalne opreme. U zadnji deo Portera je ugrađen sistem za gašenje pod visokim pritiskom koji je isporučio najpoznatiji svetski proizvođač vatrogasanih vozila i opreme Rosenbauer. Pumpa Resenbauerovog UHPS sistema u minutu izbacuje 38 litara sredstva za gašenje pod pritiskom od 100 bara, posredstvom creva dužine 60 metara (na zahtev kupca može da bude i duže). UHPS sistem pokreće autonomni benzinski motor sa 16 KS.
U sredini novog specijalnog vozila je rezervoar za 250 litara vode, a sa obeju bočnih strana se prilazi drugoj opremi za vatrogasne intervencije kao i zaštitnoj opremi za dvojicu vatrogasaca. Na krovu su vatrogasne lestve koje su po dimenzijama saobražene nameni – početnom gašenju požara na skučenom prostoru.
Kompletna oprema ima masu koja se uklapa u korisnu nosivost stanardnog Portera van, a ona iznosi 600 do 800 kg. Piaggio Porter se, osim u van, proizvodi u verzijama kombi, pick-up i kiper. Pokreću ga četvorocilindrični benzinski motor od 1.269 cm³ sa 65 KS ili dizel od 1.317 cm³ sa 38 KS, s prosečnom potrošnjom sedam litara benzina na 100 km, odnosno 5,6 litara “nafte”.
Osim male potrošnje goriva i univerzalne primene, celu familiju Porter, kao i sva vozila iz ponude proizvođača Piaggio Professional, odlikuju i veoma mali troškovi jednostavnog održavanja. Eksluzivni uvoznik i distributer, beogradska kompanija Pontedera Motors, najavljuje da će uskoro kupcima u Srbiji ponuditi i druge specifične verzije sve traženijeg Portera.

Izvor: Pontedera Motors PR/Eximpress Media Service