Predstavljen novi električni autobus Solaris Urbino 9 LE electric

01.10.2021.

Solaris Bus & Coach sp. z o.o. je 30. septembra predstavio svoje najnovije vozilo, devetometarski električni Urbino 9 LE sa niskim ulazom. Ovo je još jedan električni autobus kompanije Solaris razvijen i napravljen za gradske i međugradske rute i pruža odličnu vezu između gradske i prigradske putne mreže (kroz konurbacije – više povezanih urbanih celina).

Renomirani proizvođač autobusa se još jednom odlučio da novo vozilo predstavi na „mreži“ (Internetu), u interaktivnom formatu.

Novi Urbino 9 LE electric je standardizovan sa svim ostalim Solarisovim vozilima četvrte generacije. Pored električnog autobusa Urbino 15 LE, ovaj električni autobus sa niskim ulazom je još jedna opcija u Solarisovoj električnoj paleti koja ispunjava zahteve za obe klase vozila – I i II. Njegove kompaktne dimenzije neće briljirati samo u skučenim gradskim prostorima, već i na strmim usponima i na uskim planinskim zavojima. Vozilo je projektovano na takav način da se njegova unutrašnjost može prilagoditi zahtevima za homologaciju klase I ili II.

Autobus Urbino 9 LE je opremljen električnim centralnim motorom sa maksimalnom izlaznom snagom od 220 kW. Motor se hladi tečnošću, a pogonska snaga se prenosi na zadnju osovinu vozila. Pogonski sistem u novom modelu pokreće energija uskladištena u Solaris High Energy baterijama, tj. onim sa većom „gustinom“ energije, koje karakteriše veći kapacitet i uglavnom se pune noću. Maksimalni kapacitet baterija visoke energije za električni autobus Urbino 9 LE iznosi više od 350 kWh. Kupci najnovijeg modela mogu se odlučiti i za baterije Solaris velike snage prilagođene brzom punjenju tokom noći punjačima velike snage.

Baterije se mogu puniti konvencionalno, pomoću utične veze. Osim toga, postoji mogućnost da se na krovu montira jedna od tri vrste pantografa. Osim konvencionalnog pantografa, kupci se mogu odlučiti za nova rešenja za brzo punjenje. Solaris takođe nudi obrnuti pantograf, koji do sada nije bio dostupan za verziju 8.9. Druga moguća opcija je potpuno nova vrsta pantografa sa većim radnim dometom od konkurentskih rešenja. To mu omogućava punjenje vozila različite visine. Baš kao i u slučaju drugih električnih autobusa koje proizvodi Solaris, sva dostupna rešenja mogu se prilagoditi prema željama kupaca i na taj način biti kompatibilna sa postojećom ili planiranom infrastrukturom punjenja kojom se koristi operator – kompanija koja eksploatiše novo vozilo .

Konstruktori upravo predstavljenog modela pobrinuli su se za udobnost putnika: povećana udaljenost između sedišta obezbeđuje visok komfor tokom putovanja, ona takođe zadovoljava i nordijske standarde Bus Nordic. Modernizovani dizajn pruža više prostora za glavu u zadnjem delu autobusa, što poboljšava kvalitet putovanja. Autobus može da primi bilo koju vrstu klima-uređaja od svih dostupnih u Solarisovom asortimanu, uključujući klima-uređaj koji koristi toplotnu pumpu. Ovo drugo rešenje, da bi se postigla odgovarajuća temperatura unutar vozila, koristi vazduh koji se uvlači spolja. To omogućava povećanje energetske efikasnosti vozila i direktno doprinosi dužoj autonomiji vožnje.

Uprkos kompaktnim dimenzijama, vozilo ima mesta za značajan broj sedišta, od kojih je većina okrenuta napred. Maksimalan broj sedišta za obe klase vozila je 27. Putnici će u vozilo ulaziti na vrata raspoređena u rasporedu 1-2. Novi autobus ima namenske prostore za putnike sa invaliditetom ili one koji putuju s kolicima, kao i sedišta opremljena ISOFIX -om, sistemom koji omogućava bezbedno vezivanje dečijih sedišta. U zavisnosti od ugrađene opreme, vozilo klase I obezbeđuje prostor za 73, dok vozilo klase II prima ukupno 60 putnika.

Solarisov novi električni model može se pohvaliti inovativnim sistemima za dodatno poboljšanje bezbednosti i putnika i vozača. Interaktivni panel vozača kombinuje brojne napredne bezbednosne funkcije i omogućava pristup automatskim naprednim sistemima pomoći vozaču (ADAS). Širok spektar rešenja uključuje, između ostalog, sistem MirrorEye, tj. set kamera koje zamenjuju konvencionalna spoljna ogledala (retrovizore) i prikazuju vozaču područje neposredno oko autobusa. Problem „mrtvih“ uglova rešen je zahvaljujući sistemu Mobileye Shield+, koji obaveštava vozača zvučnim i vizuelnim signalima o svim pešacima ili vozilima u blizini autobusa.

Urbino 9 LE electric je potpuno prilagođen za integraciju sa Solarisovim sistemom daljinskog upravljanja voznim parkom, nazvanim eSConnect, koji obezbeđuje potpunu telemetriju, analizu podataka i servisiranje ne samo već nastalih nedostataka, već uključuje i predviđanje incidenata (kvarova) koji bi se mogli dogoditi u bliskoj budućnosti.

Prvi električni autobusi Urbino 9 LE već su izazvali veliko interesovanje, pa je Solaris do sada potpisao ugovore za ukupno 17 jedinica svog najnovijeg dvetometarskog autobusa. Sledeće godine, po odredbama ugovora sa operaterom Societa Autobus Servizi d’Area S.p.A, osam jedinica će otputovati u italijanski grad Bolzano. Ostatak naručenih električnih vozila Urbino 9 LE izaći će na ulice poljskih gradova. Šest vozila je kupio grad Żyrardów, dve jedinice Cieszyn, a jedno kupac iz mesta Zawiercie. Ove narudžbe su dokaz da je najnoviji autobus iz Solarisove električne ponude pravi izbor i za veće i za manje gradove. Urbino 9 LE electric je novi model koji vredi uzeti u obzir pri prelasku na ekološki prihvatljiviji vozni park.

Solaris ima veliko iskustvo u proizvodnji vozila sa nultom emisijom. Do sada je proizvođač kupcima isporučio skoro 3.000 takvih vozila. Uvođenje u ponudu najmanjeg električnog vozila dostupnog u asortimanu Solaris – električnog autobus Urbino 8.9 LE, dogodio se pre 10 godina. Sada se novi midibus, još svestraniji i fleksibilniji, konstruisan isključivo sa pogonskim sklopovima bez emisije, pridružio Solarisovoj širokoj paleti. Novi Urbino 9 LE electric je model konstruisan korišćenjem rešenja primenjenih u vozilima nove generacije i idealno je prilagođen potrebama evropskog tržišta.

Tehnički podaci:

 • Dužina: 9.270 mm; širina: 2.450 mm; visina: 3.300 mm (3.315 mm II klasa)
 • Prednji prepust: 2.200 mm
 • Međuosovinsko rastojanje: 4.480 mm
 • Zadnji prepust: 2.590 mm
 • Ukupna dopuštena masa vozila: 16 tona
 • Vrata: 1-2
 • Motor: centralni vučni motor (maksimalna snaga 220 kV)
 • Baterije: Solaris High Energy (Solaris High Power kao opcija)
 • Kapacitet baterija: do 350 kWh
 • Punjenje: Plug-in; pantograf
 • Osovine: napred RL 55EC; pogonska G150
 • Točkovi: 265/70R19,5 (285/70R19,5 II klasa)
 • Minimalni prečnik okretanja: 9.100 mm
 • Putnički kapacitet: do 73 osobe, zavisno od konfiguracije i opreme
 • Sedišta: do 27 sedišta (uključujući 8 niskopodnih sedišta) + namenski prostor za putnike sa invaliditetom; maksimalno 31 sedište (II klasa: bez namenskog prostora za putnike sa invaliditetom)
 • Klima sistem : klimatizacija celokupne unutrašnjosti vozila; klima-uređaj s funkcijom toplotne pumpe koja zagreva CO2 (opcija)
 • Sistemi pomoći vozaču: Mirror Eye – kamere umesto spoljnih retrovizora; Mobileye Shield Plus – detektuje mrtvi ugao; senzor sumraka i kiše (uključuje svetla i brisače vetrobrana); automatsko osvetljenje ugla (pri skretanju); ekran na tabli s instrumentima osetljiv na dodir

Izvor: SDT Group/ Solaris Bus & Coach sp. z o.o.