Predstavljen Volvo FMX Xpress

27.04.2011.

U saradnji sa jednim od najvećih kupaca Volvo kamiona, ne samo u Srbiji, već i u regionu zapadnog Balkana, akcionarskim društvom Putevi iz Užica, u kamenolomu Surduk, na izlasku iz Užica prema Zlatiboru, 19. aprila je pred više od 200 zvanica – potencijalnih kupaca, poslovnih partnera i predstavnika Volvo Trucks korporacije, održana prezentacija novog vozila – Volvo FMX Xpress.
Predstavnici građevinskih kompanija, dosadašnji i potencijalni kupci Volvo kamiona su tokom kraće demonstracije, koja je obuhvatila utovar, prevoz i istovar kamenog agregata, imali mogućnosti da se u praksi upoznaju sa nekim od mogućnosti novog kamiona.
Volvo FMX Xpress je „skrojen“ upravo za kupce u Srbiji i na još nekoliko okolnih tržišta. Nudi se kao kompletno transportno rešenje, operativno za samo dve sedmice. Paket FMX Xpres čine četvoroosovinski kamion nove generacije FMX sa visokom šasijom, koji pokreće Euro V motor od 13 litara (420 KS), “sparen” sa 14-stepenim ručnim menjačem, kiper tovarni sanduk nemačkog proizvođača Karnel (Crnehl) sa polukružnim dnom zapremine 18 m³ napravljen od Hardox čelika (tri puta čvršći od standardnog), sa nastavkom za kipovanje asfalta i rolo ceradom otpornom na visoke temperature. Sve to se dobija za dve radne nedelje od dana naručivanja.
Xpress paket čini i „softver“ – takozvani Plavi ugovor o servisiranju, prilagođen eksploataciji vozila u građevinarstvu, kao i obuka vozača za upotrebu vozila u građevinarstvu. Volvo uverava da obuka veoma pozitivno utiče na profitabilnost eksploatacije ovih kamiona. Dosadašnja iskustva, naime, pokazuju da vozači obučeni za ekonomičnu vožnju mogu smanjiti potrošnju goriva za 5-10%, u odnosu na one koji nisu pohađali ovu „mini školu“ racionalne vožnje.
Kamioni FMX, najmenjeni, pre svega, transportima u građevinarstvu, putnoj privredi, na površinskim kopovima, ukratko u teškim terenskim, klimatskim i tovarnim uslovima, predstavljeni su pre godinu dana. Od aprila 2010. do sredine marta 2011. je prodato više od 5.000 ovih kamiona. »Prodaja je prevazišla naša očekivanja. Samo u prva dva meseca ove godine već smo prodali polovinu od ukupno predviđene količine FMX-a za 2011. Tako visoka tražnja potvrđuje da ovim vozilom sasvim ispunjavamo potrebe kupaca za kamionima koji rade u vrlo zahtevnom i teškom okruženju«, kaže predsednik evropske divizije u Volvo kamionima, Claes Nilsson.
Prvi kupac FMX kamiona u Srbiji je Novi Pazar-put, preduzeće iz sastava grupe Putevi AD, koje se odlučilo za verziju sa dve osovine – obe pogonske, posebno opremljenu za zimsko održavanje puteva.