Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

05.05.2014.

Volvo FE LEC_04Volvo Trucks proširuje svoj asortiman novom verzijom niskopodnog modela Volvo FE sa Euro VI motorom. Volvo FE LEC (Low Entry Cab – kabina sa niskim ulazom) je specijalno napravljen za odvoženje smeća i distribuciju robe u gradskim zonama. Kabina ima nizak ulaz, ravan pod celom površinom, odličnu vidljivost i prostor za čak četiri osobe.

“Zahtevi za efikasnim načinima za odvoženje smeća i inteligentnim rešenjima za distribuciju robe u gradskim uslovima ne jenjavaju. Novi Volvo FE LEC, bolje nego ikada do sada, izlazi u susret potrebama naših klijenata. Na primer, mi smo jedini proizvođač koji u asortimanu kamiona za odvoženje smeća ima vozilo sa niskim ulazom i automatizovanim ručnim menjačem, kao alternativu potpuno automatskom menjaču. Volvo I-Shift čini vožnju efikasnijom, a zahvaljujući prenosnom sistemu koji nema veliku sopstvenu masu moguća je dodatna korisna nosivost”, izjavljuje Pernila /Pernilla/ Sustovic, menadžer u odeljenju za distributivna vozila kompanije Volvo Trucks.

Volvo FE LEC_02Novi Volvo FE LEC je zasnovan na najnovijoj FE generaciji kamiona srednje kategorije. Šasija, pogonska grupa, dizajn, instrumenti i komande su manje ili više identični. Ono što, pre svega, razlikuje Volvo FE LEC je olakšano kretanje po kabini sa spuštenim ulazom. Visina za ulazak u vozilo iznosi samo 530 mm. Kada je aktivirana funkcija za bočno naginjanje, visina se spušta za još 90 mm. Ugao otvaranja vrata je 90 stepeni, a pod je ravan celom površinom kabine u koju mogu da se ugrade još tri sedišta za posadu. Vozačevo sedište je postavljeno više ka napred kako bi se obezbedio što bolji pregled zone ispred i sa obe strane kamiona. Osim toga, kabina ima velike spoljne retrovizore sa uzanim ogledalima. Dodatni bočni prozori iza B-stuba dostupni su kao opcija.

“Volvo FE LEC je napravljen da bi vozači i posada lakše obavljali svakodnevne operacije. Zbog toga smo u velikoj meri vodili računa o praktičnim detaljima”, objašnjava Lars Frenk /Franck/, produkt menadžer u sektoru za proširenu ponudu kompanije Volvo Trucks.

Volvo FE LEC_03Na primer, funkcija za bočno naginjanje aktivira se čim se povuče parkirna („ručna“) kočnica kako bi izlazak iz kabine bio brz i komforan. Funkcija za bočno naginjanje može da se uključi ili isključi pritiskanjem tastera na instrument tabli. Pored vozačevog sedišta nalazi se priključak za „pištolj“ za komprimovani vazduh koji može da se koristiti za odstranjivanje prašine i prljavštine. Postoji i mogućnost da se iza vozačevog sedišta ugradi utičnica od 24 V koja, recimo, može da posluži za napajanje hladnjaka (frižidera). Pored toga, moguće je da se postavi i kamera za pregled kretanja vozila unazad ili ekran na kojem se, preko priključka na instrument tabli, očitava količina utovarenog smeća.

Volvo FE LEC_01Novi Volvo FE LEC dobio je sertifikat odobrenja tipa vozila za celu Evropu i zadovoljava stroge zahteve o bezbednosti prilikom sudara, kako one propisane od strane Evropske unije i Švedske, tako i zahteve same kompanije Volvo Trucks. Kamion će biti predstavljen na sajmu IFAT, koji se održava u Minhenu, u Nemačkoj, od 5. do 9. maja. IFAT je jedna od najvećih međunarodnih izložbi specijalizovanih za zaštitu životne sredine i rukovanje otpadom.

 

Volvo FE LEC podaci

Kabina: lakše kretanje po unutrašnjosti, čak i kada se ugrade četiri sedišta. Visina ulaska 530 mm, a 440 mm kada se aktivira funkcija za bočno naginjanje (pneumatici 315/70 R 22.5). Ugao otvaranja vrata je 90 stepeni.

Konfiguracija osovina: 4×2 ili 6×2 sa upravljivom osovinom iza pogonske osovine. Motor: Volvo D8K Euro VI od 250, 280 ili 320 KS.

Menjači: Volvo I-Shift ili Allison potpuno automatski menjač.