Prvi BMC-ov kamion u Srbiji

19.02.2013.

BMC - Kruševac_01Krajem decembra prošle godine ovlašćeni distributer i serviser komercijalnih vozila turske grupe BMC Sanayi ve Ticaret AS, beogradska kompanija Cummins SerboMonte, u saradnji sa industrijom komunalne opreme RESOR iz Gadžinog Hana, isporučila je prvo komunalno vozilo BMC – PRO 628 sa nadgradnjom za prikupljane i odvoženje komunalnog smeća. To je ujedno i prvi BMC-ov kamion prodat u Srbiji.

BMC - Kruševac_02Zbog sve većih operativnih zahteva koje komunalno vozilo treba da obavi u radu ili na neuređenim deponijama, Cummins SerboMonte je uvezao robusnu kamionsku šasiju BMC – PRO 628, koja je isporučena sa ojačanjima za nadgradnju za prikupljanje i odvoz smeća. Pokreće je redni šestocilindarski Cumminsov Euro V motor od 285 KS sa 1.020 Nm maksimalnog obrtnog momenta, „sparen“ sa devetostepenim ZF menjačem. Uz menjač, i druge vitalne komponente su iz programa renomiranih svetskih proizvođača, recimo Meritor Carrier MS 18 na gibnjeve oslonjenu pogonsku osovinu BMC kupuje od poznatog Arvin Meritora. I prednja osovina ove šasije je takođe oslonjena na gibnjeve. Kupac, međutim, može da se opredeli i za kombinaciju vazdušno oslonjene zadnje osovine, kao i da izabere tip kočnica – doboš ili disk, ili kombinaciju napred disk pozadi doboš.

Prvi BMC-ov smećar za kupca u Srbiji je prilagođen za priključivanje više specijalizovanih uređaja, pa je na njemu, pored uobičajene nadgradnje – za prihvat i istresanje kanti i kontejnera, ugrađena i hidraulička utovarna ruka za podizanje podzemnih kontejnera.

BMC - Kruševac_03Udobna kabina je opremljena klima uređajem, kompletom spoljnih retrovizora sa svih strana tako da vozač može sa lakoćom da prati radnike koji opslužuju vozilo, kao i svom ostalom opremom za bezbedno funkcionisanje komunalnog kamiona.

Korisna nosivost ovog smećara je 7.000, a ukupna masa 18.000 kg.

Kupovinu prvog BMC-ovog kamiona u Srbiji, koji je isporučen Javnom komunalnom preduzeću Kruševac, finansirala je lokalna samouprava, a u okviru kampanje “Za čistiji grad Kruševac”.