Prvi finalisti u takmičenju The Drivers’ Fuel Challenge u Srbiji

22.04.2013.

Pobednik prvog dana polufinala u Novim Banovcima: Miroslav Nedić, ST prevoz iz Kragujevca

Prošle subote i nedelje u Volvo kamionskom centru u Novim Banovcima organizovano je prvo polufinale u takmičenju Drivers’ Fuel Challenge (Izazov za vozače: ekonomična potrošnja goriva). Dva pobednika će se, sa još dvojicom, nadmetati u finalu, zakazanom za 1. juni.

I ovogodišnje takmičenje u ekonomičnoj vožnji, koje kompanija Volvo Trucks u Srbiji organizuje drugi put, privuklo je veliku pažnju profesionalnih vozača. Da bi se omogućilo svim prijavljenim da imaju ravnopravne uslove nadmetanja, prve polufinalne vožnje su, umesto samo u subotu, 20. aprila, obavljene i u nedelju 21. aprila.

Pred pedesetak prijavljenih bio je izazovan zadatak: da kružnu deonicu autoputa od 17,5 kilometara (od servisno-prodajnog centra u Novim Banovcima prema Novom Sadu) prevale za 18 minuta i 30 sekundi, uz što nižu potrošnju goriva.

Na listi za subotu našla su se 23 imena. Među njima je bio i prošlogodišnji pobednik na takmičenju u Srbiji i četvrti u finalu u regionu Centralna i istočna Evropa, Goran Petrović, iz kompanije Knjaz Miloš iz Aranđelovca. Nije ponovio prošlogodišnji uspeh, a bolji rezultat je ostvario Miroslav Nedić is firme ST prevoz iz Kragujevca, koji je zadatu rutu prevalio za 18 minuta 13 sekundi 96 stotinki uz prosečnu potrošnju od 27,5 litara.

Pobednik 21. aprila: Nikola Đermanović, Inter Trans iz Loznice

U nedelju, 21. aprila su se takmičila 24 vozača. Najbolji rezultat je postigao Nikola Đermanović, iz kompanije Inter Trans, iz Loznice, koji je rutu „savladao“ za 18 minuta, 29 sekundi i 6 stotinki, uz prosečnu potrošnju od 27,9 litara.

Svi učesnici nadmetanja u Novim Banovcima su upravljali identičnim vozilima: tegljačima iz nove generacije FH, sa Euro V motorima od 460 KS i automatizovanim menjačem I-Shift, koji su vukli prikolice sa 20 tona tereta.

Profesionalnim vozačima u Srbiji zainteresovanim za Volvoovo takmičenje u ekonomičnoj vožnji pruža se prilika da svoje umeće pokažu na još dva polufinalna nadmetanja – u Novom Sadu, 27. aprila i Čačku, 11. maja. Oba se održavaju u Volvoovim kamionskim centrima, a propozicije i vozila su identični kao i u polufinalu održanom u Novim Banovcima.

Finalno nadmetanje  Drivers’ Fuel Challenge za vozače u Srbiji je najavljeno za 1. jun, dok će se u oktobru svi nacionalni šampioni okupiti na finalu za celi region Centralne i istočne Evrope, koje će ovog puta biti održano u Opatiji, u Hrvatskoj. Na trkačkoj stazi Grobnik proveriće svoje veštine i takmičiće se jedni protiv drugih, ne samo za titulu šampiona takmičenja Drivers’ Fuel Challenge 2013 kompanije Volvo Trucks za tržišta u centralnoj i istočnoj Evropi, već i da bi osvojili glavnu nagradu – novo putničko vozilo Volvo V40.

Izvor: Volvo d.o.o. Srbija