Prvi Il-76MD-90A sastavljen na proizvodnoj traci predat na ispitivanje

20.05.2021.

Prvi teški transportni avion IL/Ильюшин/-76MD-90A, sastavljen na novoj liniji za montažu u fabrici Aviastar u Uljanovsku (deo Odeljenja za vazduhoplovstvo OAK – Objedinjene avioproizvodne korporacije, u sastavu Državne korporacije Rosteh/Ростех) prebačen je u ispitnu stanicu za zemaljska i letačka ispitivanja.

Za razliku od prethodno korišćene tehnologije, nova linija za montažu u Aviastar smanjiće radno angažovanje za 38 posto. Linija se sastoji od deset radnih stanica za pripajanje trupa, krila, repnih delova i stanica za ugradnju avionskih elekto sistema. Opremljena je laserskim sistemom pozicioniranja jedinica, koji omogućava visoku tačnost spajanja svih elemenata aviona.

„Za preduzeće je ovo značajan događaj koji potvrđuje sposobnost proizvođača aviona u Uljanovsku da efikasno rešava najvažnije zadatke. Uvođenje novih tehnoloških procesa doprineće povećanju obima serijske proizvodnje za više od 10 aviona godišnje“, rekao je generalni direktor Akcionarskog društva Aviastar-SP, Sergej Šeremetov.

Izvor: OAK/Aviastar/Rosteh

Pogledajte video zapis o ovom događaju: