Prvi, istorijski let sa 100% održivim vazduhoplovnim gorivom regionalnog komercijalnog aviona ATR

21.06.2022.

Danas su proizvođač aviona za regionalni saobraćaj ATR, švedska aviokompanija Braathens Regional Airlines i isporučilac održivog avio goriva (SAF – sustainable aviation fuel) realizovali prvi probni let sa 100% SAF gorivom korišćenim za pokretanje komercijalnog regionalnog aviona.

Po navodima proizvođača, kada se koristi 100% Neste MY Sustainable Aviation Fuel™, emisija gasova staklene bašte smanjuje se za 80% (tokom celog ciklusa – od dobijanja sirovina do sagorevanja) u poređenju sa upotrebom fosilnih mlaznih goriva. Osim smanjenja emisije ugljen-dioksida, s ovim gorivom iz obnovljivih izvora značajno se smanjuje i emisija čvrstih čestica (čađi). SAF gorivo se može koristiti za pogon postojećih savremenih avionskih motora i kompatibilno je sa trenutnom aerodromskom infrastrukturom za manipulaciju i utakanje goriva.

Glavni pilot ATR-a, Cyril Cizabuiroz, kopilot Jean-Pierre Marre i mehaničar za testiranje letenja Pascal Daussin leteli su avionom Braathensa iz Malmea, priobalnog grada na jugu Švedske, do Bromme blizu Stockholma. Let je trajao oko sat i 20 minuta. Rezultati današnjeg leta će biti analizirani i objavljeni naknadno.

Istorijski probni let deo je procesa sertifikacije ATR aviona za korišćenje 100% održivog goriva u avijaciji (SAF), koji je započeo u septembru 2021. u saradnji sa Braathensom i Nesteom i trebalo bi da bude završen do 2025. godine. Serija uspešnih zemaljskih i letnih testova na prototipu aviona ATR 72-600 obavljena je početkom 2022. godine, uključujući letove sa 100% SAF za pogon jednog motora, a danas je to prvi put 100% SAF gorivo korišćeno za pogon oba motora.

Istorijski let, nakon ere duže od stoleća tokom koje se za pokretanje avionskih motora koristi kerozin dobijen preradom nafte, omogućen je u i kroz tesnu saradnju sa Swedaviom (javnim preduzećem koje poseduje i razvija deset švedskih nacionalnih i internacionalnih aerodroma) i proizvođačem motora koji su ugrađeni u testni ATR – kanadskom podružnicom američke kompanije Pratt & Whitney.

Izvor: ATR, foto: ATR