Prvi od dva transportna aviona CASA C-295 uveden u upotrebu u Vojsci Srbije

14.10.2023.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije saopštilo je 12. oktobra da je prvi od dva transportna aviona CASA C-295 uveden u upotrebu u Vojsci Srbije. Potpredsednik Vlade i ministar odbrane, Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su 12. oktobra aerodrom Pukovnik-pilot Milenko Pavlović u Batajnici, gde je smešten transportni avion CASA C-295, nabavljen za potrebe Vojske Srbije.

Ministru Vučeviću i generalu Mojsiloviću predstavljeni su namena, mogućnosti i karakteristike tog vazduhoplova uvedenog u upotrebu u Vojsci Srbije, koji će značajno doprineti jačanju njenih sposobnosti.

Ministar Vučević razgovarao je i sa pilotima koji su se obučavali u Sevilji za upravljanje avionom CASA C-295, kao i sa tehničarima koji su se u tom španskom gradu, takođe, obučavali za osnovno tehničko održavanje ovog tipa aviona koje će se izvoditi u Republici Srbiji. On se uverio u obučenost pilota i tehničara i njihovu osposobljenost, a najviše u njihovu motivisanost za rad i zadovoljstvo što u svojoj jedinici imaju ovakav vazduhoplov.

Ugovorom, potpisanim sa kompanijom Airbus Defence and Space iz Kraljevine Španije u februaru 2022. godine, predviđena je nabavka dva transportna aviona CASA C-295 koji će biti korišćeni za transport ljudi i tereta.

Poseti su prisustvovali su pomoćnik ministra za materijalne resurse, dr Nenad Miloradović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO, general-potpukovnik Duško Žarković, načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba, brigadni general Milan Popović, šef Kabineta ministra odbrane, brigadni general Goran Momčilović i komandant 204. vazduhoplovne brigade, pukovnik Milan Elenkov.

C-295 je dvomotorni vojni transportni avion španske kompanije EADS-CASA, a u njegovom opisu na Wikipedii stoji da je C-295 naslednik špansko – indonežanskog transportnog aviona CASA CN-235, koji je doživeo komercijalni uspeh. Nova letelica ima 50% veću nosivost i nove motore PW127G. Prvi avion je poleteo 28. novembra 1997. godine, dok je prvobitni korisnik bilo špansko vazduhoplovstvo. C-295 se proizvodi u Erbasovom (Airbus/ proizvodnom pogonu u Sevilji, u blizini aerodroma San Pablo.

C-295 ima širok spektar transportnih uloga: prevoz vojnika – do 71 vojnika sa punom ratnom opremom; prevoz padobranaca – do 48 padobranaca sa punom opremom; transport tereta – pet paleta dimenzija 108×88 ili deset paleta dimenzija 88×54 cm; medicinski transport – prevoz do 24 ranjenika; medicinski prevoz (intezivna nega) do 12 pacijenata; transport avionskih motora (tri EJ200) ili lakih vojnih vozila (tri vozila tipa Land Rover); uloga pomorske patrole – 12-časovno izviđanje pomorske teritorije.

CASA C-295 se koristi u više od 25 država širom sveta i do sada je proizvedeno oko 170 aviona ovog tipa, različitih konfiguracija i namene.

Izvori: Ministarstvo odbrane Republike Srbije. sr.wikipedia.org