Prvi Volvo FH16 750 nove generacije u regionu Adriatic South isporučen kompaniji Nada Transport iz Dervente

29.07.2021.

Od sredine jula transportna kompanija Nada Transport  iz Dervente prvi je vlasnik tegljača Volvo FH16 750 nove generacije u regionu Adriatic South (Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Albanija). Višegodišnji kupac Volvo kamiona iz Dervente postao je i prvi vlasnik najsnažnijeg Volvo kamiona u Bosni i Hercegovini.

Prvi FH16 750 nije odabran slučajno: Nada Transport je preduzeće sa najviše kamiona Volvo FH 500 sa tehnologijom za uštedu goriva I-Save u BiH – do sada su ih kupili 12. Prvi je kupljen u septembru 2019. godine i već nakon nekoliko tura pokazao je sve prednosti sistema koji omogućava da se potrošnja goriva smanji i do sedam odsto. To je bio dovoljan signal da kompanija svoje poslovanje osloni na ove kamione, pa se vlasnik, Siniša Pećić, odlučio na kupovinu još 11 takvih kamiona koji su u krug firme ušli početkom 2020. godine.

Nada Transport trenutno u voznom parku ima 33 kamiona različitih brendova, ali je prošla godina bila „eliminatorna“ jer su se kamioni Volvo FH 500 I-Save pokazali u najboljem svetlu, pa Pećić kaže da će pri obnovi i proširenju flote Volvo ubuduće imati prednost, jer se uštede kreću od tri do pet litara na 100 pređenih kilometara. Kroz ovo preduzeće je od 1993. godine prošlo više od 100 kamiona raznih brendova, ali je malo onih sa sličnim performansama.

Dosadašnjih 12 kamiona FH 500 I-Save su modeli iz prethodne generacije, u proseku su prešli između 120.000 i 130.000 kilometara bez ikakvih problema. Profit koji su ova vozila ostvarila uštedama u troškovima za gorivo podstakao je Pećića na kupovinu najsnažnijeg i najprestižnijeg Volvo kamiona – FH16 sa 750 KS i 3.550 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

“Sve naše potrebe zadovoljavaju kamioni FH 500 I-Save, ali smo naš posao želeli da krunišemo i jednim vrhunskim tegljačem. FH16 750 je pravo čudo tehnike koje se može i luksuzno opremati. Bila nam je dovoljna i standardna varijanta sa dve osovine, budući da priroda naših transporta nije toliko zahtevna, ali smo želeli da naš budući najbolji kamion u floti bude i maksimalno opremljen, pa su u njegovoj specifikaciji, između ostalog, i sistem za praćenje kolovozne trake, prilagodljiva LED svetla, parkirna klima, informaciona tabla sa digitalnim instrumentima, unutrašnjost sa brušenom kožom, štepovi kože sa koncem u boji, sistem dinamičkog upravljanja (Volvo Dynamic Steering), deflektori i još mnogo toga“, kaže Siniša Pećić.

Mada izuzetno snažan, prvi FH16 750 u Bosni i Hercegovini biće angažovan na turama kao i ostala vozila u floti kompanije Nada Transport – na vuči cisterni s gorivom na različitim destinacijama u BiH i u inostranstvu. „Kupili smo ga više zbog imidža kompanije nego zbog stvarnih potreba, jer se naša vozila uglavnom kreću ravničarskim terenima pa je i 500 KS iz Volvo D13 motora sasvim dovoljno za efikasan i pouzdan prevoz. Ali, naš ‘snagator’ sada neće imati pravog takmaca – ni na ravnim ni na putevima pod bilo kojim usponom“, dodaje gospodin Pećić.

Kao i FH16 750 dosadašnje generacije, i sasvim novo vozilo ove oznake jedan je od najsnažnijih serijski napravljenih kamiona u Evropi, ali u svetu. Punih devet godina, sve do jeseni 2020. po snazi i ostalim performansama bio je apsolutni šampion na tržištu teških teretnjaka. Taj epitet je zaslužio izuzetnim sposobnostima – da i u najtežim uslovima vuče ukupnu masu do 325 tona! Zbog toga se koristi u transportu teških i specijalnih tereta, u vrlo izazovnim zadacima u šumarstvu i građevinarstvu, ali i u međunarodnim prevozima na deonicama s velikim usponima na kojima postiže veću prosečnu brzinu od vozila sa slabijim motorima. Slično novoj generaciji kamiona FH, i novi FH16 750 ima atraktivni dizajn spoljašnjosti, novi panel s instrumentima, izdašnije opremljenu kabinu za vrhunski komfor i druga unapređenja koja ovaj model čine istinskim „kraljem“ u porodici Volvo kamiona.

Fotogfrafije: ProAuto