Prvi Volvoov motor sa Euro VI sertifikatom

05.07.2012.

Volvo Trucks je danas saopštio da je godinu i po dana pre stupanja na snagu još strožijih ekoloških standarda napravio svoj prvi motor sa Euro VI sertifikatom. Emisija azotnih oksida iz novog agregata je manja za 77%, a emisija čvrstih čestica prepolovljena. Prvenac sa Euro VI je motor D13 sa 460 KS, koji danas pokreće više od trećine svih Volvo kamiona.
„Volvo FH dobija novi Euro VI motor od 460 KS, optimizovan za brz i ekonomičan transport po dobrim putevima. Prvi kamioni sa novim motorom biće isporučeni na proleće 2013. godine”, kaže Mats Franzen, menadžer strategije i planiranja proizvodnje motora firme Volvo Trucks.
Potražnja kupaca za Euro 6 kamionima je još uvek skromna. Od februara 2012. je moguće sertifikovati vozila prema novim propisima, ali će novi standardi postati obavezni za sve nove kamione tek za dve godine. Stroga ograničenja u emisiji izduvnih gasova podrazumevaju napredna rešenja u proizvodnji motora, uključujući brojne nove komponente, što za kupca znači veće troškove. Volvo smatra da se povećani troškovi mogu delimično umanjiti različitim finansijskim podsticajima i stimulativnim paketima, prvenstveno u regionalnom i dugolinijskom transportu u Evropi.
„Trenutno je teško odrediti kolika će biti potražnja. Kada ponudimo naš najpopularniji motor u Euro VI konfiguraciji, zadovoljićemo potrebe velikog dela kupaca. Ostatak asortimana Euro VI motora biće predstavljen pre nego što zahtevi postanu obavezni –  1. januara 2014″, kaže Mats Franzen.
Euro VI motor Volvo D13 se zasniva na isprobanom i proverenom Euro V agregatu. Slično njemu, novi motor je redni šestocilindraš sa pojediničnim pumpama za ubrizgavanje i katalitičkom obradom izduvnih gasova (SCR tehnologijom). Da bi se ispunili novi zahtevi u vezi sa emisijom, takođe se koriste sistem za recirkulaciju izduvnih gasova (EGR) i prečistač („filter“) za čvrste čestice nastale sagorevanjem dizel goriva (DPF) – sistemi koje Volvo Trucks već nekoliko godina koristi u SAD i Japanu. U poređenju sa standardom Euro V, emisija azotnih oksida je smanjena za 77%, a emisija čvrstih čestica je prepolovljena.
SCR sistem, koji pretvara azotni oksid u izduvnim gasovima u bezopasni azot i vodenu paru, integrisan je sa prečistačem za čvrste čestice u kompaktnu jedinicu koja zauzima minimalni prostor. Prečistač za čvrste čestice, koji zadržava i sagoreva mikroskopske čestice u izduvnim gasovima, automatski se regeneriše tokom rada. EGR sistem se prvenstveno koristi za podizanje temperature izduvnih gasova kada motor nije dovoljno vreo da zagreje izduvne gasove, koji moraju da dostignu temperaturu od najmanje 250° C kako bi SCR sistem radio optimalno. Za razliku od standardnih EGR sistema, koji rashlađuju recirkulisane izduvne gasove da bi smanjili temperaturu motora i umanjili emisiju azotnih oksida, EGR sistem na Volvo Euro VI motoru je praktično neaktivan pri kretanju stalnom brzinom na autoputu, odnosno ne utiče na potrošnju goriva pri takvom režimu vožnje.
„Razvili smo pouzdano rešenje koje ne samo da ispunjava zahteve u vezi sa emisijom, već kupcima pruža dodatne pogodnosti kao što su ekonomičnost i nesmetano korišćenje”, kaže Mats Franzen.

Činjenice o Euro VI Volvo motoru D13 460
• Redni šestocilindarski 13-litarski motor od 460 KS.
• Maksimalna izlazna snaga na 1.400-1.900 o/min: 338 kW.
• Maksimalni obrtni moment na 1.000-1.400 o/min: 2.300 Nm.
• Automatizovani menjač Volvo I-Shift.
• Motorna kočnica VEB+, na 2.300 o/min snage: 375 kW.
• Može da se poruči za Volvo FH, 4×2/6×2, tegljač i kamion, kao i za vozila za transport opasne robe (ADR).
• Može da se poruči za kamione sa upravljačem sa desne i leve strane.

Činjenice o Euro VI standardu
• Jedna petina emisije azotnih oksida Euro 5 motora.
• Polovina emisije čvrstih čestica Euro 5 motora.
• Poštovanje zakona o emisiji izduvnih gasova biće obavezno do okolne temperature od najmanje -7° C.
• Propisima o emisiji izduvnih gasova su obuhvaćeni azotni oksidi (NOx), čvrste čestice (masa), čvrste čestice (količina), amonijak (NH3), ugljen-monoksid (CO) i ugljovodonici (HC).

Pogledajte film o Euro VI motoru na: http://youtu.be/UbBsYbNj2GA

Izvor: Volvo Srbija