Prvo izdanje Busworld Turkey u Izmiru pokazalo se uspešnim

05.05.2018.

Nakon šest izdanja u Expo sajamskom kompleksu u Istanbulu, ove godine Busworld Turkey je od 19. do 21. aprila prvi put održan u Izmiru, trećem najvećem gradu u Turskoj, sa drevnom istorijom i izuzetnim novim izložbenim centrom.

Na službenom otvaranju se pojavio veliki broj zvaničnika, među njima i gradonačelnik Izmira, Aziz Kocaglu, predsednik TOF-a (turske organizacije autobuskih prevoznika) Mustafa Yildrim, šef sektora za planiranje saobraćaja iz izmirskog javnog transportnog preduzeća Eshot, Hakan Uzun Özet, Didier Ramoudt, predsednik Busworld International i Bekir Çakici, rukovodilac asocijacije HKF Trade Fairs, koja je odgovorna i za organizaciju manifestacije Busworld u Turskoj.

Iako se mnogi pitali kako će ovaj prelaz iz Istanbula u Izmir uticati na broj izlagača i posetilaca, organizator tvrdi da je već od prvog minuta kada je izložba otvorena bilo jasno da će Busworld Turkey 2018 biti uspešan. U tri sajamska dana registrovano je 10.040 posetilaca iz 107 država. Oni su s pažnjom razgledali postavku 115 izlagača iz osamnaest država. Izložba je održana u hali A, na površini od 10.500 kvadratnih metara, čak i nešto većoj od prethodnog izdanja u Istanbulu.

Najveći izlagač bio je domaći (ali i lokalni) BMC, koji agresivno radi na impresivnom povratku, nakon što je nekoliko godina nestao iz autobuskog „sveta“. BMC je imao najveći (na 3.000 m2) i najinteresantniji štand, na kojem su se, uz nove autobuse i jedinu svetsku premijeru (potpuno električnog midibusa) svakog dana smenjivale živahne turske plesne grupe, poznati „električni“ violinista i još mnogo impresivnih aktera.

Trgovinska organizacija Turske tvrdi da je u prošloj godini domaća industrija autobusa svih kategorija ostvarila izvoz od vredan čak 1,15 milijardi američkih dolara. Iz te perspektive je logično da Busworld Turkey privlači puno posetilaca i kompanija iz inostranstva, poput država Srednjeg istoka i susednih zemalja, kao što su Irak i Iran.

Mnoge turske kompanije su već decenijama fokusirane na izvoz, među njima su bili i neki od učesnika na ovoj manifestaciji – Otokar, Güleryüz, Safkar… Anadolu Isuzu, na primer, gradi snažnu vezu sa Evropom, posebno Francuskom, baš kao što to sada intenzivno čini Otokar.

Na ovoj izložbi su takođe bili predstavljeni i renomirani svetski brendovi, poput Allison Transmission, ZF, Cummins, Fasching, Fogmaker, Hubner itd. Otuda je jedan od posetilaca komentarisao da se u Izmiru osećao kao da hoda velikim supermarketom sa kompletnim asortimanom komponenti za proizvodnju autobusa.

Domaća kompanija Mapar, prodavac i serviser MAN kamiona i autobusa, pokazala je mnogo vozila na svom štandu – novih, ali i vrlo uspešno revitalizovanih, korišćenih Neoplanovih autobusa koji izgledaju kao da su tek izašli iz fabrike.

Tržište minibusa takođe ostaje važan faktor u turskom autobuskom poslovanju, o čemu je na ovoj izložbi svedočila postavka nekoliko proizvođača: Bur-Can, Meydan Otomotiv itd.

Busworld Academy je sastavni i važan deo većine sajamskih manifestacija koje organizuje Buswolrd International. U Izmiru je radna, vrlo zapažena tema akademije bila Budućnost mobilnosti u autobusu. Održano je nekoliko interesantnih seminara o e-busu i načinu nabavke ovih novih i složenih sistema, posebno infrastrukture za punjenje elektro opreme i snabdevanje električnom energijom. Na predavanju Bezbednost i tehnologija u javnim autobusima, Hakan Uzun Özet iz izmirskog Eshota objasnio je šta njegova kompanija radi u vezi sa bezbednošću u autobusima.

„Još jednom se Busworld akademija pokazala kao najbolje umreženi događaj za predstavnike međunarodnih, nacionalnih i lokalnih vlasti i asocijacija, agente za javni prevoz, proizvođače autobuse i autoprevoznike, dobavljače i druge stručnjake i profesionalce, prilika da se podele znanja i vizije u ovom važnom sektoru”, rekao je na kraju radnih sesija Jan Deman, direktor Busworld Academy.

Pored zvaničnog programa Busworld Academy, tursko Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i veza organizovalo je seminar Sistemi za transport, elektronsko praćenje i kontrolu. Sve to je bilo u funkciji cilja koji je sebi postavila Busworld Academy: Pribavite, skupite i delite znanje o svim aspektima autobuske industrije, kako biste poboljšali održivu mobilnost sažetu u tri teme: bezbednost, održivost i udobnost.

„Organizator Busworld Turkey 2018 može da se pohvali da je ovo bio upešan sajam“, izjavila je direktorka kompanije Busworld, Mieke Glorieux, dok je Didier Ramoudt, predsednik Busworld International zaključio: “Vrlo smo zadovoljni rezultatima prelaska iz Istanbula u Izmir. Busworld Turska se pokazao kao dobar šou za naše kupce, izlagače i posetioce. Činimo sve da naši klijenti budu zadovoljni, a kada su oni srećni – srećni smo i mi.”

Izmir, domaćin ovogodišnjeg Busworld Turkey, glavni je grad istoimene pokrajine. Pre samo petnaest godina imao je oko 2,5 miliona stanovnika. Do danas je, kako kažu zvaničnici, „porastao“ na više od četiri miliona ljudi, po čemu je treći po veličini grad u Turskoj, nakon Istanbula i Ankare. Smešten je u idealnom arealu, u Izmirskom zalivu, u zapadnom delu Turske. Sa drugom najvećom lukom u državi, velikim i dobro uređenim međunarodnim aerodromom i dobrim vezama sa drugim gradovima, Izmir je tokom godina stekao reputaciju značajnog turskog megalopolisa. Izmir je i jedan od starijih gradova u Turskoj sa tragovima drevnih vremena koji sežu u godine Rimskog carstva. Sada ima i vojnostratešku važnost jer je domaćin NATO komande vazdušnih snaga za ovaj deo sveta.