PSA venovi i sa Toyotinim znakom

24.07.2012.

Za evropske kupce otišao u istoriju: u Toyoti su procenili da investicija u nove generacije motora koje će ispunjavati aktuelne ekološke standarde nije isplativa

Toyota Motor Europe i PSA Peugeot Citroën su objavili potpisivanje sporazuma o saradnji u sektoru lakih komercijalnih vozila na evropskom tržištu. Po njemu će grupa PSA – Peugeot Citroën Toyoti isporučivati laka komercijalna vozila, koja će se u Evropi prodavati pod Toyotinom znakom. Kao prvi korak, počevši od drugog tromesečja 2013, PSA će Toyotinoj prodajnoj mreži isporučivati venove srednje veličine izvedene iz postojećih modela Peugeot Expert i Citroën Jumpy.

Sporazum takođe obuhvata saradnju na novoj generaciji vozila koje će proizvoditi PSA Peugeot Citroën. Očekuje se da će ovaj sporazum trajati i posle 2020. godine. Sporazum predviđa da Toyota Motor Europe učestvovuje u razvoju i finansiranju nove generacije proizvoda. Nije planirano da dve kompanije udruže kapital ili započnu zajedničku proizvodnju.

„Segment lakih komercijalnih vozila je za nas veoma važan na mnogim evropskim tržištima”, rekao je predsednik i generalni direktor Toyote Motor Europe, Didier Leroy. „Udruživanjem snaga sa PSA Peugeot Citroën, pronašli smo dobro rešenje za lojalne kupce – nakon prestanka prodaje našeg Hiace modela. Već imamo uspešno partnerstvo sa PSA Peugeot Citroën u proizvodnji malih automobila, a PSA je i lider na evropskom tržištu lakih komercijalnih vozila i ima dobru reputacija kvaliteta i svestranosti svojih proizvoda.”

„Sa zadovoljstvom objavljujemo da smo proširili našu uspešnu saradnju sa Toyotom. Ovaj sporazum predviđa razvoj nove generacije lakog komercijalnog vozila srednje veličine, čime će obe kompanije imati konkurentan proizvod na evropskom tržištu”, rekao je Jean-Christophe Quémard, izvršni potpredsednik PSA Peugeot Citroën grupacije.

Toyota Motor Europe NV/SA (TME) nadgleda veleprodaju i marketing Toyota i Lexus vozila, delova i dodatne opreme, kao i Toyotinu evropsku proizvodnju i inženjering. Toyota u Evropi direktno i indirektno zapošljava oko 94.000 ljudi. Od 1990. U Evropi je investirala više 7 milijardi evra. Toyotin rad u Evropi potpomaže mreža od 30 nacionalnih kompanija za marketing i prodaju u 56 država, sa 3.000 prodajnih mesta i devet fabrika. U 2011. Toyota je u Evropi prodala 822.386 vozila pod oznakama Toyota i Lexus.

Sa dva renomirana brenda, Peugeot i Citroën, grupacija PSA je u 2011. prodala 3,5 miliona vozila širom sveta, od čega 42% izvan Evrope. Kao drugi po veličini evropski proizvođač automobila, grupacija je u 2011. ostvarila prihod veći od 59,9 milijardi evra. PSA Peugeot Citroën ima prodajne kancelarije u 160 država. U 2011. grupacija je za istraživanje i razvoj namenila više od dve milijarde evra, posebno za vozila sa novim izvorima energije. Njene aktivnosti takođe obuhvataju finansije (Banque PSA Finance), logistiku (Gefco) i automobilsku opremu (Faurecia).

Izvor: Toyota Srbija