Recikliranje može starom kamionu dati novi život

06.03.2011.

Kamion koji izađe sa fabričke montažne linije možda nije baš tako nov kao što izgleda. Jedna trećina ukupne mase („težine“) vozila sastoji se od recikliranih materijala. Barem je to slučaj u kompaniji Volvo Trucks. Proizvodni sistem ovog švedskog proizvođača je usvojio recikliranje starih kamiona, čime stari postaje nov u održivom procesu koji je koristan i za ekonomiju i za ekologiju.

Kapija se polako podiže i kamion Volvo FH 460 Euro III iz 2002. se kotrlja u radionicu. Prešao je oko milion kilometara i njegovi aktivni dani su sada završeni. Ovde, u Volvo Truck Centru pored Geteborga, kamioni kao taj se demontiraju do poslednjeg zavrtnja, a veći deo materijala reciklira.
“Najveća prednost ovog pristupa, i sa aspekta zaštite životne sredine, ali i mnogih drugih, jeste da materijali nastavljaju da žive”, kaže predstavnik za prodaju Mikael Olofson /Olofsson/ dok nadgleda radionicu i kamion koji će se demontirati do najmanjih komponenti.
Novopridošli kamion će i dalje biti koristan. Njegovi najbolji delovi će se prodati na tržištu korišćenih vozila. Svi materijali skinuti s kamiona koji se ne mogu prodati biće stavljeni u kontejnere obeležene posebno za gvožđe, aluminijum, mesing, bakar, plastiku, zapaljive materije i tako dalje. Svi delovi koji su previše ishabani će biti poslati na topljenje ili spaljivanje, da se iskoriste ponovo kao sirovina za nove proizvoda ili kao energent – za grejanje geteborškog okruga . Ništa ne ide u otpad.
Volvo Trucks naporno radi na tome da smanji svoj uticaj na životnu sredinu i primenjuje pažljivo osmišljenu strategiju recikliranja još od sredine 1990-ih godina.
“Moramo da razmišljamo o životnoj sredini, našim resursima i budućim generacijama”, kaže Lars Martenson /Mårtensson/, direktor odseka za zaštitu životne sredine u Volvo Trucks. “Osim toga, postoje razumni finansijski razlozi da klijent reciklira kamion. Mi pokušavamo da pomognemo taj proces što je više moguće, na primer pružanjem detaljnih informacija za svaki kamion o tome kako ga treba reciklirati”.
Svaki Volvo kamion je konstruisan i u fabrici napravljen na takav način da uzme u obzir šta će se dogoditi na dan kada se povuče iz rada. “Mi u konstrukciju i proizvodnju novih kamiona implementiramo tehnologiju potrebnu za kasniju demontažu i recikliranje. Na primer, koristimo plastične a ne metalne stege za pričvršćivanje žica i creva, jer je potrebno mnogo više vremena da se skinu metalne stege”, objašnjava Lars Martenson.

Sa motora koji su u pristojnom stanju se skidaju alternator, starter, kompresor za klima uređaj, servo pumpa, ventilator hladnjaka, vazdušni kompresor i kvačilo, potom se svi otvori zapečate crvenim čepovima, a motor temeljno očisti pre nego što bude spreman za prodaju

Materijali koji se koriste se takođe pažljivo biraju. “Problem je kako izbalansirati potrebe i svojstva za recikliranje. Za neke svrhe plastika koja se može istopiti je mnogo podobnija od plastike koja se spaljuje, dok za druge svrhe važi suprotno”, objašnjava Lars Martenson.
Po pitanju mase, oko 50 odsto kovanog gvožđa koje se koristi za nov kamion potiče od recikliranog metala, dok je impresivnih 97 odsto livenog gvožđa reciklirani metal. Pošto je potrebno manje energije za proizvodnju delova od recikliranih materijala nego od novih sirovina, korist za životnu sredinu je značajna. Osim toga, recikliranje ima i finansijske prednosti. Ako, na primer, postoji nedostatak određenih metala i cene rastu, recikliranje postaje još važnije. Trenutno nešto više od 90 posto isluženih Volvo kamiona se reciklira. Na primer, kada Volvo FH završi radni vek, više od devet tona različitih materijala se uzme za recikliranje.
Pažljivu inspekciju novopridošlog Volvo FH obavljaju Kenet Olson /Kenneth Olsson/ i Džimi Gustavson /Jimmy Gustavsson/ u radionici za demontažu.
“Mi pre svega tražimo da li negde curi ulje, ali tražimo i druge kvarove koji se mogu lako identifikovati”.
Sve deformacije i zarđali paneli se obeležavaju velikom žutom strelicom i ID brojem kamiona pre nego što se demontirani delovi stave u kontejner koji je takođe obeležen sa ID brojem vozila. Postupak omogućava da se svakom pojedinačnom delu koji se može prodati kasnije može ući u trag – sve do tačnog modela kamiona, godine proizvodnje i proizvodne serije.
Prosto govoreći, kamioni se demontiraju od početka do kraja. Da bi Džimi i Kenet ovaj kamion rasklopili na delove moraju da se izbore sa zavrtnjima jer ih rđa drži čvrsto spojenim. Zavrtnji obično moraju da se zagreju „pištoljem“ za varenje da bi se razlabavili. Buka je ponekad zaglušujuća.
“Ponekad moramo da se malo borimo s njima, ali uvek pobedimo!”, smeje se Džimi dok baca na pod vreli crveni zavrtanj koji se dimi.
Ovom timu je potrebno šest do sedam dana da demontiraju kamion i očisti sve delove koji treba da se prodaju. Sve u svemu, ova radionica obradi oko 30 do 40 kamiona godišnje.

Volvo Truck Centar u Kungalvu /Kungälv/, Švedska, demontira kamione od 1988. godine

Procenjeno je da je kabina ovog Volvo FH kamiona u dobrom stanju. Ona će biti očišćena i ponovo prodata. Međutim, kabine starije od deset godina se retko spasu. Umesto toga, istope ih, da se od njih naprave nove metalne komponente.
Prvo se skine sve sa i oko kabine. Kenet „napada“ crevo koje vodi do malog rezervoara za rashladno sredstvo i prinosi gas do cilindra koji se pažljivo ispituje – da se potvrdi da rezervoar nije procurio.
“Pražnjenje rashladnog sredstva je možda najvažniji deo čitave operacije demontiranja, jer je tako opasno po životnu sredinu. Ovde možemo videti da je 880 grama rashladnog sredstva ostalo, što je u redu, s obzirom na starost kamiona”, objašnjava on.
Toksično zeleni glikol i motorno ulje se prazne u dva kontejnera postavljena ispod vozila. Sve tečnosti koje su opasne po životnu sredinu se sipaju u zapečaćene rezervoare koji se odlažu u dvorište, da bi kasnije bili poslati na uništavanje.
Kada se kabina skine korišćenjem dizalice montirane na krov objekta, ukloni se sva njena unutrašnja oprema. Sedišta, volan, zidovi i paneli krova i sve elektronske komponente se skidaju i prodaju pojedinačno, ako su u dovoljno dobrom stanju, a ostalo se reciklira.
Posle kabine, vreme je da se skine menjač, a zatim 12-litarski motor kamiona.
“Često šaljemo menjač i zadnje osovine na renoviranje, ali se je u mnogo slučajeva previše skupo da se motori renoviraju. Umesto toga, samo ih temeljno očistimo. I takvi izgledaju dobro, stvarno smo ponosni na njih”, kaže Kenet, pokazujući neke od besprekornih motora koji očekuju nove kupce.
Prema kalkulatoru za deklaraciju proizvoda kompanije Volvo Trucks (uticaja na životnu sredinu), reciklirani kamion smanjuje emisiju ugljen-dioksida za nešto više od četiri tone. To je zbog toga što je potrebno manje energije da se proizvedu novi proizvodi od recikliranih materijala nego od potpuno novih sirovina.
Ako se Euro 3 kamion zameni Euro 5 kamionom koji troši skoro osam odsto manje goriva, emisija čestica čađi će se takođe smanjiti za 80 posto. Osim toga, moderniji kamion će takođe ispuštati 86 tona manje ugljen-dioksida tokom svog radnog veka nego njegov stariji pandan.
Ovo je više nego za 20 povratnih avio letova između Stokholma u Švedskoj i Bangkoka. Izračunato je da ovakav put proizvodi emisije koje odgovaraju ekvivalentu od četiri tone ugljen-dioksida.

Izvor: Volvo Srbija d.o.o.