Rekordno niska potrošnja na drugom polufinalu takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge 2014

14.04.2014.

 

Bojan Bugarinović
Bojan Bugarinović

Vozač kompanije Bugarinović Transport u drugom polufinalu takmičenja Drivers’ Fuel Challenge 2014 (Izazov za vozače: ekonomična potrošnja goriva), održanom 12. i 13. aprila u Prodajno-servisnom centru u Novom Sadu, postigao prosečnu potrošnju od 22,9 litara!

U subotu i nedelju, 12. i 13. aprila, u Prodajno-servisnom centru Volvo kamiona u Novom Sadu održana su još dva kvalifikaciona nadmetanja u ovogodišnjem takmičenju u ekonomičnoj vožnji u Srbiji – Drivers’ Fuel Challenge 2014. Za svojevrsno odmeravanje vozačkog umeća ovog puta se prijavilo 35 vozača.

Imali su sličan zadatak kao i njihove kolege u prvom „krugu” ovog takmičenja (održanom 5. aprila u Prodajno-servisnom centru u Novim Banovcima): da uz što manju potrošnju goriva, za maksimalno 22 minuta i 30 sekundi, prevale 20 km i 200 metara na ruti od Volvo centra u Novom Sadu ka putu za Čenej i da se na desetom kilometru od Novog Sada okrenu i vrate na polaznu poziciju.

Vozila i teret su bili isti kao i 5. aprila – tegljači Volvo iz nove generacije FH, sa Euro VI motorima od 500 KS i automatizovanim menjačem I-Shift, koji vuku poluprikolice sa 18 tona tereta. A da su to kamioni koji nude izvanredne vozne karakteristike i troše manje goriva nego ikada ranije, pokazalo se upravo u dvodvenom nadmetanju u Novom Sadu.

Miodrag Živkov
Miodrag Živkov

Prvog dana, 12. aprila, vozio je 21 takmičar. Najbolji rezultat je postigao Miodrag Živkov, iz kompanije Transport Đurić d.o.o. iz Zrenjanina, s vremenom 21 minut, 41 sekunda, 65 stotinki, uz prosečnu potrošnju od 25 litar (na 100 km). Drugoplasirani i trećepalsirani su vozili kraće, ali uz nešto veću prosečnu potrošnju: – Jovan Ivošević iz kompanije Markov iz Kikinde postigao je vreme 18:56:16 uz potošnju od 25,3 litra, dok je Predrag Popmijatov iz kompanije NIS Naftagas iz Novog Sada vozio 20 minuta, 38 sekundi i 19 stotinki uz prosečnu potrošnju od 25,7 litara.

Drugog dana, 13. aprila, učesnicima je naruku išlo manje opterećenje takmičarske rute, pa je zbog toga zabeležen i prvi rekord u istoriji ovog nadmetanja u Srbiji: pobednik, Bojan Bugarinović iz kompanije Bugarinović Transport iz Novog Sada, ostvario je rekordno nisku prosečnu potrošnju – od samo 22,9 litara, a zadatak obavio za takođe rekordno vreme – 20 minuta, 34 sekunde i 67 stotinki. Drugoplasirani Stipo Nikolić iz kompanije Agrorit iz Melenaca je vozio 20 minuta i 57 sekundi, uz prosečnu potrošnju od 23,2 litra, dok je njegov kolega iz iste kompanije, trećeplasirani Branislav Mijatov, vozio najkraće – 20 minuta, 22 sekunde i 68 stotinki, uz nešto veću prosečnu potrošnju – 24,6 litara.

Po dva najbolja vozača iz vožnji 12. i 13. aprila učestvovaće na nacionalnom finalu, koje je zakazano za 7. jun, na aerodromu u Batajnici.

Treća kvalifikaciona runda takmičenja Drivers’ Fuel Challenge 2014 u Srbiji biće održana u okolini Paraćina 15. aprila , a četvrta u Volvo prodajno-servisnom centru u Čačku 25. aprila.