Renault D Wide na komprimovani prirodni gas

16.03.2015.

renault_trucks_d_wide_cng_gaz_euro_6_3U okviru svoje distributivne game, Renault Trucks od 2014. godine razvija i prodaje vozila na CNG (komprimovani prirodni gas). Sada je upotpunio svoju distributivnu gamu sa D Wide CNG verzijom koja je opremljena novim Euro VI pogonskim agregatom na gas, dnevnom kabinom i šasijom u dve solo konfiguracije – 19 tona 4×2 i 26 tona 6×2.

U okviru standardne ponude alternativnih energetskih goriva Renault Trucksa, komprimirani prirodni gas je pouzdan izvor energije sa razvijenom tehnologijom koja proizvodi veoma malo zagađenja: agregati praktično ne emituju dim, neprijatan miris ili čvrste čestice (čađ). Osim toga, u urbanim sredinama, imaju režim rada sličan dizel agregatima.

renault_trucks_d_wide_cng_gaz_euro_6_2Renault Trucks sada uvodi D Wide CNG Euro VI, koji podjednako dobro radi i na prirodni gas i na biometan (biogas). Biometan je obnovljiva energija proizvedena od organskih materijala koja emituje značajno manju količinu CO2 u odnosu na dizel vozila. Zato su vozila na komprimovani biometan savršeno pogodna za upotrebu u gradskim i prigradskim sredinama (distribucija i isporuke). Ona su veoma dobro prihvaćena od strane lokalnih samouprava za delatnosti kao što su čišćenje ulica, skupljanje otpada i distribucija.

Renault Trucks D Wide CNG je opremljen novim Euro VI NGT9 agregatom sa 6 cilindara od 9 litara i 320 KS, koji pruža dinamičke kvalitete i udobnu vožnju u rangu sa dizel motorima, dok u isto vreme ima veći obrtni momenat (1.356 Nm) i niži nivo buke. Renault Trucks D Wide CNG je dostupan u dve konfiguracije solo kamiona: 4×2 od 19 t i 6×2 od 26 t.

U ovo vozilo se ugrađuje Allison 3200 automatski menjač, savršeno adaptiran za nadgradnje za sakupljanje smeća. Kao i dizel verzija, D Wide CNG ima transmisiju koja automatski prebacuje iz neutralnog u vozni režim i obratno. To omogućava vozaču da upravlja vozilom bez potrebe da ručno prebacuje u neutralni ili položaj za vožnju.

renault_trucks_d_wide_cng_gaz_euro_6_1Sa ciljem da se izađe u susret svim potrebama, Renault Trucks D Wide CNG je dostupan sa rezervoarima za gorivo sa dva kapaciteta: 600 litara gasa komprimovanog na 200 bara, što čini 90 kg gasa u 6 komora, ili 800 litara što je 120 kg gasa u 8 komora. Komore su napravljene da izdrže pritisak do 500 bara, što je 2,5 puta više nego normalno i imaju rok upotrebe duži od 20 godina. Za utakanje goriva D Wide CNG ima dva priključka – za NGV1 i NGV2 standarde da bi se izašlo u susret zahtevima snabdevača gasom u Evropi. Operativni domet ovog vozila je do 400 km ako se koristi pretežno u gradskim sredinama.

Kao i Renault Trucks dizel vozila, D Wide CNG se proizvodi u Blainville-sur-Orne/Blanvil sur Orn u Calvados departmanu u Francuskoj. Vozila se takođe servisiraju i održavaju u Renault Trucks mreži širom Evrope.

Upotreba gasa je sada podržana i od strane Evropske unije, koja je u septembru 2014. godine usvojila novu regulative sa ciljem da se obezbedi da se teritorija Evrope pokrije adekvatnim brojem stanica sa gasom.