Renault isporučio 10.000-ti kamion iz nove familije T

14.11.2014.

Rnault T 10.000th_01 Prigodnom svečanošću u centru Varšave, u nekadašnjem industrijskom kvartu, a sada kompleksu nazvanom Soho Factory – mestu ekskluzivnih umetničkih dešavanja, Renaultovi zvaničnici su 13. oktobra vlasnicima poljske transportno-logističke kompanije Trans-Man uručili ključeve desetohiljaditog kamiona iz nove familije T. U prisustvu medijskih poslenika iz desetak evropskih država i predstavnika Renaltove prodajno-servisne mreže za Poljsku i centralnu i istočnu Evropu, desetohiljadito vozilo nove generacije simbolično je predao direktor prodaje Renault Trucks za region EMEA, Olivier de Saint-Meleuc, a preuzeli ga suvlasnici kompanije Trans-Man, braća Krzysztof i Grzegorz Mancewicz.

Rnault T 10.000th_02Renault je novu T familiju predstavio sredinom juna prošle godine, na mega svečanosti u Lionu, kada su debitovala i nova vozila u ostalim familijama. Prvom kupcu, francuskoj kompaniji STAF, ključeve četiri tegljača T sa Euro VI motorima od 520 KS predao je predsednik Renault Trucks, Bruno Blin, 21. novembra 2013-te, na sajmu Solutrans u Lionu.

Da je Renault sa novom T gamom napravio dobar posao, potvrdio je žiri specijalizovanih evropskih novinara koji je ovaj model u septembru proglasio kamionom godine 2015 (International Truck of the Year 2015).

Tržište je lepo prihvatilo Renaultovu perjanicu, o čemu svedoči da je za nešto manje od godine dana već isporučeno desetohiljadito vozilo ove game. Prvi jubilarac je otišao u prave ruke, budući da Trans-Man u voznom parku, zajedno s upravo preuzetim, ima 43 Renaultova tegljača (Magnum, Premium Route, ali i nekoliko novih T sa motorom od 460 KS) i jedan Volvo tegljač. Uskoro će flota ovog renomiranog prevoznika iz Białystoka (najvećeg grada u severoistočnoj Poljskoj), biti uvećana za još dva tegljača iz nove T familije.

Rnault T 10.000th_03Kompanija Trans-Man, koju je sedamdesetih godina prošlog veka osnovao otac Krzysztofa i Grzegorza, Edward Mancewicz, od 1979. se bavi prevozom na domaćim destinacijama, a od 2000. i međunarodnim transportom. Specijalizovala se za transport hrane i robe koja zahteva temperaturni režim, ali i generalnih tereta koje distribuira iz svog logističko-skladišnog centra površine 1.200 m². Od nedavno Trans-Man nudi i prevoz medicinskih tereta u specijalizovanim poluprikolicama-hladnjačama na teritoriji Evropske unije, Belorusije i Rusije. No, glavni deo prevoza sada se obavlja do destinacija u Belorusiji, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Češkoj republici, Slovačkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Italiji, Španiji, Mađarskoj, Nemačkoj i od nedavno i u Rusiji.

Renault_Trucks_T_TransMan_il 1Desetohiljaditi T isporučen Trans-Manu je jedan od najbolje opremljenih primeraka u ovoj gami. To je tegljač sa oznake T 480.18 HIGHCAB 4X2 T E6 (LHD), koji može da vuče ukupnu masu do 44 tone. Opremljen je visokom kabinom, ima međuosovinski razmak od 3.800 mm, pa su spoljna dužina 6.180 mm, širina 2.543 mm (kod zadnje osovine 2.499 mm), a ukupna visina 3.973 mm. Kruto oslonjena prednja osovina (sa lisnatim paraboličnim oprugama) ima tehničku nosivost od 7,5, vazdušno oslonjena zadnja od 13 tona. Kupac se opredelio za pogonsku osovinu sa elektronskom blokadom diferencijala i prenosnim odnosom 2.64.

Renault_Trucks_T_TransMan_il 3Prvog Renault T jubilarca pokreće DTI 13 motor radne zapremine 12,8 litara sa Euro VI sertirfikatom snage 353 kW/480 KS pri 1.400 do 1.900 obrtaja u minutu, s maksimalnim obrtnim momentom od 2.300 Nm pri 1.040-1.400 obr/min. Specijalna elektronska oprema omogućava da se ovaj pogonski agregat posle određenog rada provedenog u praznom hodu sam isključuje. Kupac se takođe odlučio za automatizovani dvanaestostepeni menjač Optidriver sa optimizovanom „strategijom“ promene stepena prenosa Fuel Eco, takođe i za hidraulički retarder Optibreke+ s kočnom snagom od 414 kW (pri 2.300 o/min). Na svim točkovima su ventilirajuće disk kočnice, a jedna od (brojnih) specifičnosti desetohiljaditog T vozila su aluminijumski rezervoari za komprimovani vazduh i sistem koji automatski isključuje kompresor kad god nema potrebe za njegovim radom.

Renault_Trucks_T_TransMan_il 2I rezervoari za gorivo su iz posebne specifikacije – oba su aluminijumska, ukupne zapremine 1.470 litara (rezervoar za agens AdBlue ima zapreminu od 63 litra). Zbog ugradnje tako rezervoara za gorivo veće zapremine, baterije (akumulatori) kapaciteta 225 Ah su ugrađeni unutar rama šasije, u zadnji prepust (iza pogonske osovine).

U izuzetno bogato opremljenoj kabini se izdvajaju elektronski klima sistem, hladnjak („frižider“) za hranu i piće zapremine 40 litara, gornji krevet koji se transformiše u svojevrsnu „ostavu“ za potrepštine vozača i suvozača, dok je suvozačko sedište sa takozvanim lakim pristupom, budući da se po osi okreće za 120°.