Renault Trucks bez novih porudžbina u četvrtom kvartalu 2008.

22.01.2009.

bla_15_pose Pozivajući se na direktora korporativnih komunikacija Renault Trucksa, Bernarda Lancelota, zapadni mediji tvrde da od septembra do kraja prošle godine taj proizvođač komercijalnih vozila praktično nije primio ni jednu novu porudžbinu.
Kriza je krenula iz Španije, jednog od većih eksportnih tržišta Renault Trucksa, potom se proširila na celu Evropu. Kompanija još nije saopštila proizvodne i prodajne rezultate za 2008-mu, koji će, po svemu sudeći, biti slabiji nego u 2007-oj, kada je Renault Trucks fakturisao rekordnih 79.857 vozila.

U prvih osam meseci 2008-me, pre početka globalne finansijske krize, francuski proizvođač kamiona, motora i specijalnih vozila, još uvek je imao vrlo dobar prodajni tempo: od 1. januara do 31. avgusta je fakturisao 54.955 vozila, čak 16 odsto više nego u istom razdoblju 2007. Finansijske turbulencije su, međutim, slavlje pretvorile u strepnju, posebno «plavih kragni» – proizvodnih radnika u glavnim pogonima u Francuskoj (Lyon, Bourg-en-Bresse i Blainville), kojima je najavljeno da će u 2009. biti na prinudnom odmoru najmanje 90 dana, a ako se tražnja ne vrati u normalu i duže. Dnevna produkcija će zbog toga biti smanjena za 60 odsto u odnosu na rekorde postignute u letnjim mesecima 2008-me, kada je sa trake iz tri smene silazilo i do 310 vozila. Privremeni odmori prete i zaposlenima u administraciji, čime će posledice finansijske krize praktično osetiti svih 10.000 stalno zaposlenih.

Zapadni izvori navode da se prinudni odmori i smanjivanje produkcije neće odraziti na investicione aktivnosti u programu razvoja Euro VI motora.