Renault Trucks nudi biodizel verzije u gami vozila za pretežnu urbanu upotrebu

15.04.2014.

Renault Ttrucks D Wide_biodieselDa bi zadovoljio rastuće zahteve za alternativnim rešenjima koja će zameniti dizel dobijen iz fosilne nafte, Renault Trucks sada nudi tri modela iz game vozila za pretežnu upotrebu u gradskim sredinama, koji su kompatibilni sa biodizel gorivom. To znači da motori na ovim vozilima mogu u potpunosti da rade na 100% biodizela, gorivo proizvedeno iz obnovljivih izvora energije, koje se isključivo sastoji od biljnih ulja ili životinjskih masti.

Održivi razvoj je problem koji postaje sve važniji u svetu transporta, posebno za institucije i lokalne vlasti, a naročito u urbanoj distribuciji. Sve je više kompanija u potrazi za rešenjima koja uključuju korišćenje vozila u gradu pokretana alternativnim izvorima enerije. Biodizel, napravljen od biljnih ulja ili životinjskih masti, jedno je od tih alternativnih rešenja.

Renault Trucks D_biodieselU susert željama i potrebama svojih klijenata, Renault Trucks sada nudi dva motora – DTI5 sa 240 KS i DTI8 sa 320 KS (u tri svoje Euro VI familije) koji su kompatibilni sa biodizelom. Oni mogu da sagorevaju mešavinu od 70 odsto klasično dobijenog dizela sa 30% biodizela (B30) ili 100% biodizel (B100). Renault uverava da motori koji rade na biodizel nude iste performanse – snagu i obrtni moment – kao njihovi ekvivalenati koji sagorevaju konvencionalno dizel gorivo.

Za sada se ovi motori ugrađuju u vozila iz familija D, D Wide i C.

Da bi se podstaklo korišćenje obnovljivih goriva, javne vlasti, a posebno nadležne institucije Evopske unije, planiraju da u narednih nekoliko godina podstaknu korišćenje biodizela.