Renault Trucks proslavlja sto godina od osnivanja pogona u Lionu

17.11.2016.

berliet-venissieux-1962
Berliet-Venissieux-1962

Tokom 2016. kompanija Renault Trucks se aktivno pripremala da oda počast Marijusu Berlijeu /Marius Berliet/, slaveći i sve one koji su pomogli da se proširi renome francuskog brenda iz centrale u Venisijeu / Vénissieux/ i Sen Pristu /Saint-Priest/, predgrađu Liona. Kolevka brenda Renault Trucks, pogon u Lionu, i dalje projektuje i proizvodi transportna rešenja za budućnost.

marius-berliet
Marius Berliet

Godine 1915. Marijus Berlije je odlučio da kupi veći broj parcela u istočnom delu Liona i da izgradi veliki proizvodni kompleks u Venisijeu. Budući da je pogon u Monpleziru /Monplaisir/, u 8. arondismanu Liona postao nedovoljan, bio je potreban veći prostor u kome bi se ostvarili ambiciozni projekti. Time se izašlo u susret urgentnoj potražnji za kamionima i oružjem za francusku vojsku u jeku Prvog svetskog rata. Pred Marijusom je stajao veliki izazov: u rekordnom roku, morao je da projektuje, izgradi i opremi pogon, iako je proizvodnja već otpočela.

Nakon više uzastopnih proširenja, uoči Drugog svetskog rata, kompleks je zauzimao 387 ha. Međutim, Marijus Berlije se fokusirao na nešto što je veće od same proizvodnje: „Jedina motivacija za sav moj naporan rad, bila je goruća želja da konačno ostvarim svoj životni san: da stvorim veliki industrijski grad!“.

Venissieux
Venissieux

Tako je 1917. godine stvoren Grad Berlije /Cité Berliet/, sagrađen da opslužuje sve potrebe poslovanja u fabrici. U ovom samostalnom  naselju nalazio se stambeni kompleks sa školom, jaslicama i farmom.

Danas se u Lionu nalazi žila kucavica brenda Renault Trucks i ključna je karika u globalnom lancu industrijskih i inženjerskih objekata Volvo Grupe, kojoj je Renault Trucks priključen 2001. godine. Više od 4.000 osoba je zaposleno na površini od 180 hektara koja povezuje opštine Venisije i Sen Prist. U okviru kompleksa nalaze se pogon za sklapanje motora, pogon za montažu mostova i osovina, centar za savijanje lima-preseraj i logistički centar za rezervne delove.

Berliet de Vénissieux_1943
Berliet de Vénissieux_1943

Osim što je ovde sedište direkcije i tima za globalno rukovođenje brendom, u Lionu su smeštene i brojne tercijalne aktivnosti, kao što je razvojni centar sa 1.300 zaposlenih. U centru se uglavnom bave razvojem srednje teških kamiona i njihovih motora, kao i kamiona namenjenih prevoz robe u gradskim uslovima. Projektni biro je ponosan na svoj internacionalni projektantski tim koji je zaslužan za lansiranje nove linije Renault Trucks kamiona 2013. godine i perjanice iz ove serije, modela Renault Trucks T, koji je  proglašen za Međunarodni kamion 2015. godine.

venissieux1962-custom
Venissieux_1962

U čast stogodišnjice, centar u Lionu se priprema za slavlje i organizuje niz događaja tokom kojih će biti predstavljena ova institucija i svi zaposleni. Recimo, porodice zaposlenih su pozvane da obiđu centar i vide različite profesije na delu, uključujući Pogon za motore, Centar za savijanje lima, logistički tim i kovačnicu. Berlije autobus iz 1968. godine je specijalno obnovljen za ovu priliku i razvoziće posetioce po različitim lokacijama.

Pripremljena je zanimljiva izložba fotografija iz starih vremena i novijeg doba, koja posmatrača vraća nekoliko decenija u prošlost ovog kompleksa i objekata u njemu. Izložba, koja je na smenu postavljana u tri restorana ovog kompleksa, sada zauzima mesto u ulaznom holu pogona u Venisijeu.

Monik Šapel /Monique Chapelle/, potpredsednica Fondacije Berlije, održala je u 4. oktobra 2016. predavanje u amfiteatru Pol Berlije /Paul Berliet/ u Sen Pristu. Svoju priču je ilustrovala dokumentima koji su većinom pozajmljeni iz arhive Fondacije Berlije i prikazala je ogromno angažovanje žena iz Ronsko-alpske regije u ratnim zbivanjima između 1914. i 1918. godine.

Renault Trucks je svoje zidove pozajmio lokalnom slikaru grafita – Frenku Asensi /Franck Asensi/, poznatijem kao „Impackt“. On je na 450 m2 oslikao gigantski „Graf“, na kome je prikazana stogodišnja istorija brenda, dužine veće od 80 m. Umetniku su za ovo delo, bile potrebna tri meseca.

rt_history_06-customKonačno, s pogledom na budućnost kompleksa i transporta, od 24. oktobra do 23. novembra stručnjaci iz Liona demonstriraju rad NAVYA ARMA – električnog, potpuno autonomnog vozila za javni prevoz. Ovo pametno, inovativno vozilo bez vozača može, uz savršenu bezbednost, istovremeno da preveze do 15 putnika, dostižući brzinu do 45 km/h.

Centralna proslava stogodišnjice održana je 10. novembra 2016. Proslavi su prisustvovali svi zaposleni iz lionskog pogona, zajedno sa Martinom Lundštetom /Martin Lundstedt/, izvršnim direktorom Grupacije Volvo i Brunom Blinom, izvršnim direktorom kompanije Renault Trucks.