Renault Trucks T za 2016: manja potrošnja, veća nosivost

29.03.2016.

Iako je predstavljen pre manje od tri godine i naišao na odličan prijem kod kupaca, Renault Trucks T kamion već dobija značajna unapređenja kako bi postao još ekonomičniji za svoje korisnike. Poboljšanja na šasiji i pogonskom sistemu modela T 2016 omogućavaju smanjenje potrošnje za dodatna dva procenta, dok je istovremeno korisna nosivost povećana za još 114 kg. Pored toga, uveden je Optivision, navigacioni sistem sa prediktivnim GPS-om.

Renault T_2016_5U 2013. godini T familija je započela novo doba u istoriji kompanije Renault Trucks. Proglašena je za Međunarodni kamion godine 2015, a brzo postala omiljena kod kupaca zbog kvalitetne izrade i energetske efikasnosti.

“Povratne informacije naših klijenata pokazuju da model T nudi neočekivane performanse u pogledu potrošnje i kvaliteta vožnje”, objašnjava Sofi Rivijer /Sophie Rivière/, menadžer za dugolinijski transport u kompaniji Renault Trucks. “U cilju povećanja profitabilnosti naših kupaca, fokusirali smo se na tri prioriteta: poboljšanje aerodinamike koja predstavlja važnu stavku u smanjenju potrošnje goriva, smanjivanje mase vozila uz istovremeno povećanje korisne nosivosti i podsticanje eko-vožnje pomoću navigacionog sistema sa prediktivnim GPS-om.”

Renault T_2016_4Na osnovu nedavnog iskustva sa Optifuel Lab 2 probnim vozilom, kompanija Renault Trucks je, kombinujući različita rešenja, našla način da poboljša aerodinamiku. Po ugledu na njega, model T 2016 ima ugrađen spojler ispod branika: “Ovaj spojler omogućava vazduhu koji prolazi ispod kamiona da struji slobodnije i znatno smanjuje aerodinamičke smetnje, potencijalni izvor povećane potrošnje”, objašnjava Sofi Rivijer. “Osim toga, na vozilu T 2016 predstavljen je i novi, lakši krovni deflektor bez metalnog okvira, koji obezbeđuje nesmetan protok vazduha.”

S ovim unapređenjima, u zavisnosti od verzije, korisnici mogu uštedeti dodatna dva procenta goriva u poređenju sa aktuelnim modelom.

Renault T_2016_2Smanjenje mase šasije je postalo glavni prioritet. Neke komponente su redizajnirane ili olakšane, pa je kupcima na raspolaganju veća korisna nosivost. Na primer, novi prenosni odnos pogonske osovine i poboljšanja u vazdušnom oslanjanju su smanjili masu vozila za nekoliko kilograma. Klijenti sada imaju mogućnost da svoj tegljač opreme i aluminijumskim vučnim sedlom.

Renault T_2016_3“Naš pristup masi vozila je veoma sličan onome koji smo usvojili za aerodinamiku”, objašnjava Sofi Rivijer. “Smanjenje mase svuda po malo, pojedinačno ne znači mnogo, ali predstavlja značajan rezultat kada posmatrate zajedno. Zahvaljujući tome kupci mogu da povećaju korisnu nosivost za 140 kg!”

Unapređeni DTI 11 i DTI 13 motori omogućavaju bolje sagorevanje i samim tim manju potrošnju goriva. Oba motora su u skladu sa predstojećim Euro VI C standardima, koji će početi da se primenjuju od 31. decembra 2016. godine.

Glavna novina na ovim motorima je uvođenje common rail sistema za direktno ubrizgavanja na DTI 13 motorima. “Pouzdanost sistema i efikasnost na motorima od 11 litara u pogledu uštede goriva uverila nas je da bi bilo interesantno da to primenimo i na 13-litarskom motoru”, dodaje Sofi Rivijer. “Dokazano efikasan, DTI 13 se izdvojio kao veoma ekonomično rešenje za prevoznike koji obavljaju transport recimoi po brdovitim terenima ili prevoze težak teret.“ Motori su povezani sa novom generacijom Optidriver automatizovanog ručnog menjača.

Renault T_2016_1Pored unapređenja na samom kamionu, Renault Trucks istovremeno pokreće niz novih usluga koje takođe doprinose smanjenju potrošnje goriva. Među njima je i Optivision navigacioni sistem, sada povezan sa GPS-om. Strategija promene stepena prenosa, ubrzanje i brzina kretanja vozila mogu da se prilagode deonici puta kojom se vozilo kreće. “Pri vožnji nizbrdo sistem će maksimalno koristiti inerciju kamiona“, objašnjava Sofi Rivijer. „A kada se nalazite na vrhu uzbrdice, sistem će zadržati najviši i najekonomičniji stepen prenosa, jer ’zna’ da sledi spust.“ Tokom svakog putovanja sistem beleži rutu, ne samo tog određenog kamiona, već svih kamiona sa Optivision navigacijom koji su prešli sličnu maršrutu. Ušteda goriva se stoga može postići i kada prvi put vozite određenom trasom, ukoliko je drugi kamion koji koristi sistem već prošao istim putem. Sa Fuel Eco+ paketom, koji objedinjuje Fuel Eco paket (ograničen režim snage, eko-tempomat sa Optiroll regulacijom slobodnog hoda, kompresor za vazduh sa isključivanjem i uključivanjem – u zavisnosti od radnog opterećenja motora, pumpa u servo mehanizmu upravljača s promenljivim režimom rada i automatsko isključivanje motora) i Optivision navigacionim sistemom prevoznici mogu smanjiti potrošnju vozila i do 5%.

Izvor: Renault Trucks Srbija