Reno sa kompletno novim proizvodnim programom

12.06.2013.

Renault premijera_01Pred više od 5.000 dosadašnjih kupaca, dilera, poslovnih partnera i nekoliko stotina novinara iz svih delova Evrope, Reno /Renaut Trucks/ je 11. juna u Lionu, gde je i sedište kompanije, predstavio kompletno novu proizvodnu gamu.

Noviteti – od najlakših ukupne mase do 7,5 tona, do najtežih, koji mogu da povuku i svih 120 tona, predstavljeni su u do sada neviđenoj scenografiji, u impozantnom ambijentu lionskog ekspo izložbenog kompleksa. Grupa Volvo, u čijem su vlasništvu Reno kamioni, u projekat koji s pravom nosi epitet revolucionarnog, uložila je dve milijarde evra.

Renault premijera_02Razvoj novih kamiona je trajao sedam godina, a na tom poslu i pripremama za proizvodnju bilo je angažovano 5.000 ljudi. U završnim testiranjima prototipova je učestvovalo 50 kupaca iz celog sveta, koji su u realnim uslovima prevalili više od dva miliona kilometara. Pre početka proizvodnje probna vozila su ukupno prevalila više od 10 miliona kilometara u regularnom saobraćaju, a na probnim stolovima i u laboratorijama provela još pet miliona sati – na temperaturama od minus 40 do plus 60 stepeni po Celzijusu. Reno je do sada u svojoj glavnoj fabrici u Francuskoj već napravio više od 500 kamiona nove generacije, od kojih je 300 bilo angažovano za drumska testiranja.

Uvođenjem u ponudu kompletno novog programa, postepeno prestaje proizvodnja dosadašnjih modela, od kojih neki dobijaju potpuno drugačije naslednike, a sasvim se gasi dosadašnja familija najtežih Renoovih tegljača i solo kamiona – Magnum. Na mesto Magnuma dolazi sasvim nova familija T, namenjena dugolinijskim prevozima.

Renault premijera_03Ponuda vozila za građevinsku i putnu privredu i teške uslove eksploatacije se sada deli na podfamilije C i K. Temeljno je osvežena ili u nekim aspektima potpuno promenjena familija distributivnih vozila od 10 do 26 tona ukupne mase. Prvi put Reno će u programu imati i potpuno novo malo vozilo za gradsku distribuciju ukupne mase od 3,5 do 7,5 tona, koje je razvijeno u saradnji sa japanskim Nissan Motorom.

Svi novi Reno kamioni će se opremati najmodernijim Euro VI motorima, od 150 do 520 KS, od kojih se većina sparuje sa automatizovanim menjačima nove generacije.

Renault premijera_05Vlasnicima novih kamiona, bez obzira na familiju, nosivost, namenu i snagu, Reno obećava visoku profitabilnost i još bolju postprodajnu podršku u prodajno-servisnoj mreži, koja će na nekim tržištima biti proširena i do 40 odsto. Novi Reno kamioni se kod nas mogu očekivati kada i na drugim evropskim tržištima – do kraja ove godine.