S Volvo daljinskim upravljačem utovar efikasniji i bezbedniji

06.12.2012.

Vozači smatraju da su utovar i istovar aktivnosti koje zahtevaju mnogo vremena. Upravo zbog toga je Volvo Trucks proizveo je radni daljinski upravljač (Working Remote), bežični uređaj za daljinsko upravljanje koji pojednostavljuje proces rukovanja teretom. Rezultat toga je da transportne kompanije imaju manje troškova, a vozači bolje radno okruženje.

Izjava “vreme je novac” ne predstavlja baš neku naročitu novost za neku transportnu kompaniju. Takođe, nismo ni posebno iznenađeni kada čujemo da ušteda vremena predstavlja dragocenost u svakodnevnom poslovanju. “Važno je da transportna kompanija bude visoko produktivna, što znači da se prevoz tereta od tačke A do tačke B obavlja na najsigurniji i najefikasniji način”, kaže Krister Peršon /Christer Pehrsson/, menadžer poslova u sektoru za dugolinijski transport kompanije Volvo Trucks.

Jedan od segmenata transporta, u kojem efikasnost može biti poboljšana, jeste utovar. Shodno sadašnjoj praksi, tokom procesa utovara i kontrole pravilne raspoređenosti tereta, vozač mora da se popne u kabinu nekoliko puta da bi proverio indikator opterećenja na instrument tabli. Druge komande vezane za utovar, na primer, podizanje i spuštanje kamiona, takođe se obavljaju iz unutrašnjeg dela kabine. Sve to zahteva mnogo vremena, veoma je zamorno i rizično za vozača, s obzirom na to da on ili ona mogu da se spotaknu, padnu, da se povrede.

Kompanija Volvo Trucks proizvela je radni daljinski upravljač da bi se uštedelo vreme i smanjio faktor rizika. Novi uređaj je bežični daljinski upravljač, uz pomoć kojeg vozač upravlja svim funkcijama neophodnim za proces utovara i istovara. Radnim daljinskim upravljačem moguće je kontrolisati sve komande, od podizanja i spuštanja vazdušnog oslanjanja kamiona do naginjanja vozila, aktiviranja izvoda snage, regulisanja broja obrtaja motora, zaustavljanja motora i zaključavanja kamiona. Dodatni tasteri za kontrolu, na primer dizalice ili pumpe, koji se montiraju na instrument tablu kao Volvoov modul za dodatnu opremu, takođe mogu biti povezani sa daljinskim upravljačem.

“Na daljinskom upravljaču, vozač odmah može da vidi masu opterećenja i raspored tereta duž osovine kamiona i prikolice. Drugim rečima, umesto da trči gore-dole, napred-nazad, vozač ima sve potrebne informacije u svom džepu. Proces utovara je efikasniji”, kaže Krister Peršon.

Osim što štedi vreme, radni daljinski upravljač štedi i vozačevu energiju, što pomaže da se unapredi bezbednost saobraćaja. “Mnogi smatraju da je utovar zadatak koji obiluje stresom, a stres lako dovodi do saobraćajne nesreće. Uz pomoć radnog daljinskog upravljača, eliminišemo veliki deo tog stresa, s obzirom na to da vozač nije prinuđen da sve vreme hoda oko vozila. A ukoliko je olakšan proces utovara, vozač će biti opušteniji. To indirektno znači da će vozač biti oprezniji, a time unapređuje i bezbednost saobraćaja”, dodaje Krister Peršon.

Work Remote će biti predstavljen zajedno sa novom Volvo FH serijom, a na tržištu će biti dostupan od 2013. godine.

 

Izvor: Volvo Srbija d.o.o.