SAF-Holland ponovo pokušava da preuzme proizvođača kočnica Haldex

08.06.2022.

Haldex, švedski proizvođač kočnica i vazdušnih ogibljenja za kamione, autobuse i prikolice, čiji su glavni kupci u Severnoj Americi, Evropi i Aziji (prošle godine kompanija ostvarila prodaju od oko 455 miliona evra), potvrdio je danas da je od nemačkog SAF-Hollanda dobio javnu novčanu ponudu za preuzimanje glavnine akcija, po ceni do 66 švedskih kruna po deonici u gotovini. Ukupna vrednost ponude iznosi 307 miliona evra. Ponuđena cena je konačna i neće se povećavati.

SAF-Holland je pre šest godina želeo da preuzme švedsku kompaniju za oko 450 miliona evra, ali bez uspeha. U međuvremenu SAF-Holland je stekao 14,1 odsto otvorenih deonica u Haldexu, od čega je 9,2 odsto deonica stečeno od nemačke kompanije Knorr-Bremse AG.

Foto: SAF-Holland

Prošle godine Haldex je najavio novu u strategiju poslovanja do 2025. Uprava se odlučila da ažurira finansijski rast kako bi organski rasla brže od krajnjih tržišnih zahteva. Procenjeni su i rizici u različitim scenarijima za Haldex kao nezavisno kotiranu kompaniju, uključujući one povezane sa izvršavanjem nove strategije. Konkretno, tržište na kojem je Haldex aktivan je doživelo konsolidaciju tokom proteklih godina i Haldexovo poslovanje je manjeg obima u odnosu na njegove glavne konkurente, pa se procenjuje da bi prihvatanje SAF-Hollandove ponude u ovom trenutku bilo racionalno. Očekuje se da će se o prihvatanju ponude odlučivati od početka jula do sredine avgusta.

Foto: SAF-Holland

SAF-Holland je prošle godine ostvario ukupnu prodaju od oko 1,25 milijardi evra, ima 22 proizvodne lokacije na šest kontinenata, tri razvojna centra (Nemačka, SAD, Kina), oko 3.600 zaposlenih, u više od 80 država na planeti ima oko 12.000 servisnih i partnera koji prodaju rezervne delove za njegove proizvode. Kompanija iz Besenbaha /Bessenbacha/ u Bavarskoj (šezdesetak kilometara jugoistočno od Frankfurta na Majni), po sopstvenim navodima, vodeći je svetski proizvođač osovina za priključna komercijalna vozila, druga u svetu po proizvodnji sedla za tegljače i stajnih trapova za poluprikolice, a treća u svetu po proizvodnji oslanjanja za osovine priključnih vozila.