Samo polovina svih vozača kamiona koristi sigurnosni pojas

29.08.2013.

Volvo sig pojasVezivanje sigurnosnog pojasa udvostručuje šanse za preživljavanje u slučaju ozbiljnih saobraćajnih nesreća. Ipak, polovina svih vozača kamiona odlučuje se da ne koristi sigurnosni pojas. Želja kompanije Volvo Trucks je da se to promeni.

“Kada bi veći broj učesnika u saobraćaju koristio sigurnosne pojaseve, svake godine bilo bi spašeno više od 7.000 života, samo u Evropskoj uniji. Profesionalni vozači treba da daju primer”, kaže Karl Johan Almkvist /Carl Johan Almqvist/, direktor za bezbednost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Volvo sig pojas_2Šanse za preživljavanje u slučaju ozbiljne saobraćajne nesreće se udvostručuju, ukoliko vozač ili saputnik koriste sigurnosni pojas. Ova činjenica nalazi se i u najnovijem izveštaju SZO (Svetska zdravstvena organizacija), pod nazivom “Izveštaj o bezbednosti u saobraćaju na globalnom nivou za 2013”. U izveštaju se naglašava da je korišćenje pojasa jedna od najvažnijih tema za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju. U 111 država širom sveta postoji regulativa koja propisuje obaveznu upotrebu sigurnosnog pojasa. Od 2006. godine upotreba pojasa je obavezna u Evropskoj uniji i za putnička vozila i za kamione.

“Poslednjih godina, upotreba pojasa među vozačima kamiona je porasla, ali čak i sada, manje od polovine vozača vezuje sigurnosni pojas. I to uprkos činjenici da su naša ispitivanja, uostalom kao i druga ispitivanja u Evropi, pokazala da bi najmanje 50% vozača kamiona koji su izgubili živote u saobraćajnim nesrećama preživelo da su bili vezani sigurnosnim pojasom. Od svih vozača kamiona koji su učestvovali u nesrećama sa fatalnim ishodom, samo 5% je koristilo sigurnosne pojaseve”, kaže Karl Johan Almkvist.

Ovu činjenicu potvrđuje i nedavno istraživanje sprovedeno u periodu od 2011. do 2013. godine od strane NTF – Švedskog udruženja za bezbednost u saobraćaju, zasnovano na posmatranju ponašanja više od 700 vozača kamiona i na intervjuima sa više od 200 vozača. Većina vozača vezuje sigurnosni pojas kada voze putničko vozilo, ali samo polovina ispitanika koristi pojas i za volanom svog kamiona. Najčešći razlozi za nevezivanje pojasa bili su da je stavljanje i skidanje pojasa teško i nezgodno i da im oduzima vreme.

“Imajući u vidu da sigurnosni pojas može da znači život ili smrt, ovo baš i nisu naročito uverljivi izgovori. Kompanija Volvo Trucks investira značajna sredstva u razvoj sistema za sprečavanje udesa, ali sve dok ljudski faktor igra tako veliku ulogu nikada neće biti moguće da se u potpunosti eliminiše rizik od saobraćajnih nesreća. Stoga bih hteo da podstaknem i transportne kompanije i vozače da rade sve što mogu kako bi poboljšali bezbednost. Najjednostavnija od svih mera svakako je korišćenje one osnovne funkcije za bezbednost u vozilu – vezivanje sigurnosnog pojasa.”

Izvori

SZO: Globalni izveštaj o bezbednosti u saobraćaju za 2013.

NTF Väst: Lastbilsförares bältesanvändning (Upotreba sigurnosnog pojasa od strane vozača kamiona, na švedskom) (2013)

Volvo Trucks: Evropski izveštaj o istraživanju nesreća i o bezbednosti za 2013.god

EU: EU studija o bezbednosti saobraćaja (2008)

Volvo Srbija