Scania R serije Truck of the Year 2010.

30.01.2010.

Simbolično priznanje – statuetu kamiona godine je na svečanosti u Scanijinom razvojnom centru, 27. januara, uručio predsednik žirija, Gianenrico Griffini (na fotografiji desno). Primio ju je rukovodilac odeljenja za razvoj, Hasse Johansson, koji je tu funkciju obavljao od 2001. do kraja prošle godine.

U siromašnoj konkurenciji (budući da u 2009. praktično i nije bilo istinskih premijera) Scanijina R serija nove generacije proglašena je kamionom godine za 2010. To je odluka žirija specijalizovanih novinara iz 22 evropske države, koju je predsednik, Gianenrico Griffini, iz italijanskog časopisa Tuttotrasporti, obrazložio na diplomatski način: »U izuzetno izazovnom vremenu za automobilsku industriju, posebno za evropske proizvođače komercijalnih vozila, Scania je početkom jeseni predstavila najmoderniji (‘state-of-the-art’) kamion i postavila nove standarde u ekonomičnoj potrošnji goriva, upravljivosti i ukupnoj efikasnosti transporta.”
Na odluku o pobedniku uticalo je nekoliko novina na R seriji. Pre svih, aerodinamičniji oblik «fronta», koji utiče ne samo na manju potrošnju goriva i niži nivo buke, već novi otvori u donjem delu omogućavaju da u prostor za motor stiže više svežeg vazduha, čime se «mašina» bolje hladi. To je istovremeno priprema za buduće, Euro VI propise, koji propisuju još niži nivo emisije štetnih gasova, što se, između ostalog, može postići i boljom protočnošću svežeg vazduha oko nekih komponenti – intercoolera, turbo punjača, rashladnog sistema…
Scania je za R seriju nove generacije tehnički unapredila automatizovane menjače Opticruise, koji sada rade u potpuno automatskom ili ručnom modu, bez posredovanja pedale kvačila. Kod prethodnika postoji pedala kvačila koja se koristi pri polasku i zaustavljanju vozila, dok je promena »brzina« automatizovana. S novim Opticruise menjačima promena stepena prenosa je brža, mekša i »inteligentnija«.
Na članove žirija poseban utisak je ostavio i Scanijin novi sistem za pomoć – informisanje vozača (Driver Support System). To je novi »alat« koji na posredan način – kroz analizu podataka i sugestije vozaču pomaže da transport bude ekonomičniji i efikasniji.
Na kraju, mada ne i manje važne bodove, nova R serija je dobila za redizjaniran panel s instrumentima, kojim su unapređeni ergononomija i komfor za vozača i suvozača.
Od 1977-me, za koju je dodeljena prva titula kamiona godine, Scania je ovo zvučno priznanje dobila još i za 1989-tu (serija 3), za 1996-tu (serija 4) i 2005-tu, kada je lovorom okićena prethodna (na nekim tržištima još uvek aktuelna) R serija.

Nova R serija: kamion godine 2010.
Prethodna generacija R serije je bila kamion godine 2005.
Nova «četvorka» je bila laureat za 1996.
Serija 3 je prva Scania sa titulom kamiona godine – za 1989.