Setre u specijalnoj seriji – u čast šezdesetogodišnjice

25.02.2011.

U ovoj godini jedan od najpoznatijih proizvođača autobusa u Evropi (ali i svetu), nemačka Setra, obeležava šest decenija od kako se na tržištu pojavio prvi autobus sa tim imenom – S8. U čast jubileja, fabrika iz Novog Ulma će povlašćenim kupcima ponuditi 60 specijalno označenih i opremljenih autobusa iz svih familija: od najmanjeg vozila S 411 HD, do gorostasa – dabl-dekera (autobusa „na sprat“) S 431 DT.
Jubilarne Setre će se od serijskih razlikovati po jasnim spoljnim obeležjima (na bočnim stranama, retrovizorima, prednjem delu ispod vetrobrana, pozadi), boji, ali i po izuzetno luksuznoj, posebno opremljenoj unutrašnjosti u kojoj su na mnogo mesta prigodne oznake. Sva vozila iz ove ograničene serije će imati i serijski ugrađen USB priključak u audio-video sistemu, biće posebno numerisana, a svaki kupac će dobiti i specijalnu plaketu proizvođača.
Za one koji još ne znaju, Setre su dobile ime od nemačkih reči koje označavaju samonoseću (Selbsttragend) karoseriju. Setra je u vreme nastanka prvog autobusa ovakve konstrukcije poslovala u okviru kompanije Kezborer (Kässbohrer). Od 1995. je u sastavu Mercedes-Benzove (sada Daimlerove) divizije EvoBus.