Spheros Citysphere: ekonomično i jednostavno rashlađivanje autobusa za javni prevoz

09.06.2015.

Citysphere_1Informacija koja će u ove vrele dane svakako zanimati korisnike javnog prevoza u Srbiji: nemačke kompanije Webasto i Spheros nude klima uređaj za ugradnju u gradske autobuse, koji u eksploataciji vozila ne utiče na povećanje potrošnje dizel goriva. U svetu jedinstven klima uređaj za gradske autobuse – Spheros Citysphere, nudi se u okviru prodajnog programa kompanije Webasto, renomiranog proizvođača klima uređaja za različita transportna sredstva, predgrejača i grejača.

„To je hermetički zatvoren klima uređaj sa električnim pogonom i patentiranom distribucijom vazduha (kompresor se nalazi u krovnoj jedinici). Najznačajnija prednost ovog uređaja je značajno smanjenje potrošnje goriva u poređenju sa klasičnim klima uređajima za autobuse, a značajno su smanjeni i troškovi održavanja sistema. Uz to, veoma se jednostavno montira na krov autobusa, a, umesto popravke, uređaj se jednostavno i brzo zamenjuje ispravnim«, kaže predstavnik Webasto Thermo & Comfort d.o.o. za Srbiju, gospodin Marko Jeremić.

Citysphere klima uređaj na Solarisovom autobusu za Rheinbahn AG, Düsseldorf, Nemačka
Citysphere klima uređaj na Solarisovom autobusu za Rheinbahn AG, Düsseldorf, Nemačka

»Citysphere klima uređaj nudi veći protok svežeg vazduha, a oslobođen je od održavanja jer je potrebno menjati samo prečistač (filter) vazduha klima sistema. Nema creva za gas, remenja za pogon  i kanala za vazduh kao kod drugih klasičnih klima uređaja za autobuse. Uređaj nudi optimalno provetravanje i hlađenje pomoću strujanja vazduha u autobusu, nezavisno od opterećenja pogonskog motora (njegov elektromotor pokreće struja od 24 V). Lakši je, a instalacija i samo održavanje su veoma jednostavni. Njegova masa iznosi svega 120 – 140 kg, dok je masa klasičnih klima uređaja i do 270 kg«, dodaje direktor Webasta za Srbiju, gosp. Jeremić.

Citysphere uređaji se već ugrađuju u autobuse nekoliko najpoznatijih evropskih proizvođača, a u eksploataciji ih ima u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj.