Stižu kiše i magle – oprezno za upravljačem!

15.09.2013.

KišaAgencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije podseća sve učesnike u saobraćaju da su pred nama dani promenljivih uslova u saobraćaju. U narednom periodu očekuju nas vremenski uslovi koji drugačije utiču na kretanje vozila, pre svega zbog pada temperature, posebno u jutarnjim satima, oblačnog i kišovitog vremena, zbog čega su putevi često mokri i klizavi. Ujutru, ali i u ostalim delovima dana može se očekivati pojava magle i sitne kiše, što dodatno smanjuje vidljivost. Stoga apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da povećaju oprez, posebno u pogledu brzine kretanja vozila i ponašanja ostalih učesnika u saobraćaju.

U gradskim sredinama naročito je važno povećati oprez u blizini pešačkih prelaza, zonama škola i na raskrsnicama sa semaforima, zbog prisustva dece i ostalih pešaka.

Obaveza korišćenja dnevnih svetala je propisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, a u uslovima smanjene vidljivosti posebno je važno pridržavati se ove zakonske odredbe.

Na deonicama van naseljenih mesta savetujemo veću opreznost u krivinama, posebno onim sa većim radijusom, gde usled veće brzine kretanja i slabijeg prianjanja pneumatika na kolovoz može doći do smanjenja upravljivosti vozila. Gubitak kontrole nad vozilom najčešće dovodi do sletanja sa puta, naletanja na drugo vozilo ili čeonih sudara. Statistika pokazuje da je u takvim saobraćajnim nezgodama, kao i prilikom obaranja pešaka vozilom, zabeležen najveći broj poginulih i teško povređenih učesnika u saobraćaju.

Zbog česte pojave padavina, vlažnih i zaprljanih kolovoza, sada je pravo vreme i za proveru ispravnosti rada brisača vetrobranskog stakla i dopunu tečnosti za pranje vetrobranskih stakala.

Apelujemo na sve vozače da dobra priprema za svako putovanje i oprez u vožnji moraju biti na prvom mestu, jer samo na taj način mogu biti odgovorni i bezbedni učesnici u saobraćaju.

Izvor: Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije

Fotografije snimljene aparatom Nikon

Službena foto oprema sajta: Nikon

www.refot.com