Strateško partnerstvo Ikarbusa i holandskog VDL-a

17.09.2010.

Predsednik Upravnog odbora kompanije VDL, Vim van der Legte, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja, Mlađan Dinkić i gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas potpisali su 17. septembra Memorandum o razumevanju između Srbije i te holandske kompanije. Dinkić je objasnio da taj dokument predviđa formiranje zajedničkog preduzeća Ikarbusa i pomenute kompanije pod nazivom VDL bus Serbia, u koje će holandski proizvođač autobusa uložiti 10 miliona evra, a Srbija 2,5 miliona evra.
Potpredsednik Vlade je precizirao da će u zajedničkom preduzeću, u kome će VDL imati 80 odsto vlasničkog udela a Srbija 20 odsto, biti zaposleno 280 radnika, a očekuje se da će ono ostvarivati prihod od 40 miliona evra.
Prema njegovim rečima, planirano je da kompanija VDL bus Serbia, koja počinje sa proizvodnjom 1. januara sledeće godine, proizvodi približno 250 autobusa godišnje, od čega će 60 odsto biti namenjeno izvozu na evropska tržišta.
VDL je posle Fiata najveća kompanija u oblasti auto-industrije koja investira u Srbiju, a o kakvom je preduzeću reč, govori činjenica da je promet te firme 1,3 milijarde evra, što je petina ukupnog srpskog izvoza, istakao je Dinkić.
On je podsetio na to da je Vlada Srbije za Ikarbus dugo tražila ozbiljnog strateškog partnera koji bi pokrenuo proizvodnju i modernizovao preduzeće, u čemu se i uspelo nakon šest meseci pregovora. Prema njegovoj oceni, jedna od dobrih strana potpisanog memoraduma jeste to što će se za izradu autobusa koristiti domaće komponente, tako da će biti uposlena i druga kooperativa.
To je i dobra prilika da se obnovi vozni park u mnogim gradovima u Srbiji, dodao je Dinkić, dok je Đilas najavio da će grad kupiti 250 autobusa od Ikarbusa i istakao da je namera Beograda da u narednih nekoliko godina zameni kompletan vozni park. On je ocenio da je za izlazak iz lošeg ugovora, kakav je imao Ikarbus, bila potrebna hrabrost i izrazio uverenje da će domaći proizvođač sada moći da se formira u razvijeno preduzeće po evropskim standardima.
Preduzeće Ikarbus je u privatizaciji prethodno bilo prodato ruskoj kompaniji Avtodetal-servis za 7,2 miliona evra, ali je taj ugovor raskinut zbog nepoštovanja ugovornih obaveza.

Izvor: Vlada Srbije

Napomena urednika:
VDL i novosadski Neobus su 18. novembra 2009. godine potpisli ugovor o partnerstvu, koji podrazumeva proizvodnju međugradskih autobusa Lexio za sva evropska tržišta. Njegova vrednost je procenjena na 30 miliona evra. Ni VDL ni Neobus se još nisu oglasili o novom aranžmanu holandske grupe sa zemunskim Ikarbusom.

VDL Lexio napravljen u novosadskom Neobusu