Takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge prvi put i na jugu Srbije

16.04.2014.

 

Aleksandar Matić
Aleksandar Matić

Treće kvalifikaciono nadmetanje u ovogodišnjem takmičenju Volvoa u ekonomičnoj vožnji u Srbiji – Drivers’ Fuel Challenge 2014 održano je 15. aprila u Paraćinu – prvi put za vozače iz južne i jugoistočne Srbije. Organizator je zadovoljan odzivom, jer se za odmeravanje vozačkog umeća ovog puta prijavio 21 vozač.

Vremenske prilike im nisu bile naklonjene – čitav dan je padala kiša i duvao jak vetar, ali to nije uticao na takmičarski duh niti se posebno odrazilo na ispunjenje zadatka, koji je i ovog puta bio isti, ali u novom ambijentu: Volvoom nove generacije je trebalo što ekonomičnije, u maksimalno 25 minuta, prevaliti 21,3 kilometra na kružnoj deonici od Paraćina prema Zaječaru, do mesta Donja Mutnica.

Start i cilj su bili u poslovnom kompleksu transportne kompanije Polet, na samoj raskrsnici međunarodnog puta E-75 i regionalnog puta E-761 (Paraćin – Zaječar). Domaćin, koji u voznom parku već dugo godina ima Volvo kamione, lepo je ugostio vozače iz južne i jugoistočne Srbije, a pomogao i organizatoru da treće kvalifikaciono takmičenje Drivers’ Fuel Challenge 2014 protekne u najboljem redu.

Iz Poletovog vozačkog “pogona” je i pobednik trećih kvalifikacija – Aleksandar Matić, koji je, uz prosečnu potrošnju od 24,9 litara (na 100 km), zadatu rutu prevalio za 23 minuta, 31 sekundu i 44 stotinke.

Dragan Antonijević
Dragan Antonijević

Drugoplasirani, Dragan Antonijević, takođe je iz kompanije koja u voznom parku ima Volvo kamione – Miletić komerc iz obližnjeg Šaludovca. Posigao je bolji vremenski rezultat (22 minuta, 45 sekundi i 7 stotinki), ali uz nešto veću prosečnu potrošnju (25,8 litara). Obojica su stekli pravo da se takmiče na nacionalnom finalu, koje je zakazano za 7. jun, na aerodromu u Batajnici.

Kao i u protekla dva polufinala (organizovana 5. aprila u Novim Banovcima i 12. i 13. aprila u Novom Sadu), i u trećim kvalifikacijama vozila i teret su bili isti – tegljači Volvo iz nove generacije FH, sa Euro VI motorima od 500 KS i automatizovanim menjačem I-Shift, koji vuku poluprikolice sa 18 tona tereta.

Četvrta kvalifikaciona runda takmičenja Drivers’ Fuel Challenge 2014 u Srbiji biće održana u Volvo prodajno-servisnom centru u Čačku, 25. aprila.