The Drivers’ Fuel Challenge: vešti vozači mogu da smanje potrošnju goriva i do 10%

22.09.2014.

DFC Get_01Malim trikovima, vozači kamiona mogu da naprave veliku razliku u potrošnji goriva i uštede novac svojim transportnim kompanijama. To je pokazao Kristijan Šajflinger /Christian Scheiflinger/ iz Austrije, koji je, zahvaljujući dobro isplaniranoj vožnji, pobedio u svetskom finalu Drivers’ Fuel Challenge 2014 by Volvo Trucks.

“Sva 23 finalista poseduju sjajne veštine. Vi morate da se prilagodite saobraćaju i da znate kako da iskoristite ogromnu snagu punog kamiona u pokretu. Dobar vozač zna kako da iskoristi masu kamiona kao prednost”, kaže Endrju Lov /Andrew Low/, menadžer za edukaciju vozača u Volvo Trucks i odgovorna osoba za Drivers’ Fuel Challenge takmičarsku stazu.

Kamionskom prevozniku srednje veličine trećina troškova otpada na gorivo. Podaci Volvo Trucks pokazuju da efikasan vozač kamiona može da uštedi i do 10% goriva, što na duge staze predstavlja značajnu uštedu za prevoznika. Za Kristijana Šajflingera iz Austrije, koji je osvojio svetsku titulu najekonomičnijeg vozača na finalnom takmičenju Volvo Trucks The Drivers’ Fuel Challenge, ekonomična vožnja postala je maltene kao sport.

„Vozim osam godina i to uglavnom u dugolinijskom transportu i veoma dobro znam koliki je doprinos vozača ekonomičnoj potrošnji goriva. Ja sam inače perfekcionista, što itekako ima uticaja na potrošnju. To je svakako pomoglo da pobedim i na nacionalnom, a posebno na svetskom finalu. Vožnja je više od moje profesije, ona je moj hobi, a moj favorit je Volvo FH 16 750″, kaže 30-godišnji Šajflinger.

DFC Get_03Finale, koje je održano 19. septembra u Geteborgu, u Švedskoj, jedan je od mnogobrojnih načina na koji Volvo Trucks stavlja u centar pažnje koliku razliku u potrošnji može da napravi vozač.

“I na ovaj način kreiramo svest koliku razliku u potrošnji goriva može da napravi svaki individualni vozač. Drivers’ Fuel Challenge je jedan od načina na koji mi tome doprinosimo. Ekonomična vožnja je nešto što svaki vozač može da nauči, ali to zahteva vreme i naporan rad svakog dana”, ističe Vesna Jović, menadžer projekta The Drivers Fuel challenge u kompaniji Volvo Trucks.

DFC Get_02Ekonomična vožnja u tri koraka

1. Prilagoditi se saobraćaju

Pri ekonomičnoj vožnji vozač mora da nauči da se prilagođava i da tumači saobraćajne prilike.

2. Predviđanje

Vozač mora da bude uvek spreman za neočekivane događaje – automobil koji je ispred može da zakoči, ili motociklista može da se pojavi iz sledeće krivine. Ekonomičan, pažljiv vozač je stalno jedan korak ispred ostalih učesnika u saobraćaju.

3. Upoznajte svoj kamion

Da bi izvukli maksimum iz svog kamiona morate da ga poznajete i da što više savladate sve njegove funkcije. Dobro poznavanje funkcionalnosti vašeg kamiona i kakve načine vožnje zahtevaju različite situacije, veliki su koraci ka smanjenju potrošnje goriva.

Fotografije snimljene aparatom Nikon CoolPix P300

Službena foto oprema sajta: Nikon, www.refot.com