Toyota Hilux International pick-up 2022/2023. godine

25.11.2021.

Toyotin model Hilux proglašen je pobednikom 6. Međunarodnog izbora za pik-ap (International Pick-up Award – IPUA) 2022/2023. godine. Uručenje prestižne nagrade u konkurenciji pik-ap vozila srednje veličine obavljeno je tokom izložbe Solutrans 2021, koja je od 16. do 20. novembra održana u francuskom gradu Lionu.

„Svake druge godine, od 2009, dodeljuje se nagrada za Međunarodni pik-ap godine, najboljem pik-apu od jedne tone nosivosti, u skladu sa današnjim poslovnim potrebama“, objašnjava predsednik žirija za izbor Međunarodnog vana godine (International Van of the Year) Jarlath Sweeney, koji organizuje ovo takmičenje: „Kao višenamensko vozilo koje se proizvodi i prodaje širom sveta, i vozilo i tržište nastavljaju da se razvijaju, uporedo s mnogim brendovima koji postavljaju visoke standarde u performansama, bezbednosti i udobnosti vozača i putnika“.

U Toyotinom saopštenju se navodi da je višestruko nagrađivani Hilux dobio najnovije priznanje od strane stručnog žirija Međunarodnog vana godine ne samo zbog svog novog, moćnog i uglađenog pogonskog sklopa, preciznog upravljanja i legendarnih odlika kvaliteta, trajnosti i pouzdanosti (Quality, Durability, Reliability – QDR), nego i zbog svoje sve veće privlačnosti na rastućem svetskom tržištu vozila koja pružaju mogućnost dvostruke upotrebe – za slobodno vreme i poslovne potrebe.

Ovaj uspeh komentarisao je potpredsednik Toyote Motor Europe za prodaju, marketing i iskustvo kupaca, Didier Gambart: „S nasleđem dužim od 50 godina, Hilux je uvek bio sinonim za izuzetan kvalitet, izdržljivost i pouzdanost, ujedno i sa veoma velikim terenskim sposobnostima. Najnovijim Hiluxom smo proširili ponudu motora novim 2,8-litarskim dizelom, koji nudi još više prefinjenosti i snage, omogućavajući da zadovoljimo potrebe kupaca koji žele ne samo sirovu snagu, već i vozilo za slobodno vreme. Dakle, za nas ova nagrada predstavlja priznanje za sve suštinske kvalitete Hiluxa, koji sada nudi još više mogućnosti”.

Prva generacija Hiluxa je predstavljena 21. marta 1968. u Japanu, a godinu dana kasnije model je stigao na evropsko tržište. Od tada je Hilux pik-ap postao jedan od najuspešnijih modela u Toyotinoj gami.

Hvaleći svoj pik-ap, Toyota navodi: čuven po svom kvalitetu, izdržljivosti i pouzdanosti, nezaustavljivi Hilux je dokazivao svoju nepobedivost nebrojeno puta, osvajajući Severni pol, islandske vulkane i Antarktik, a takođe se našao i na pobedničkom podijumu Dakar relija.

Danas se Hilux proizvodi u šest država i prodaje se u 180 država i regiona širom sveta. Sa ukupno više od 18 miliona prodatih vozila, to ga čini jednim od planetarno omiljenijih pik-apova.

Titula kojuje dodelio specijalizovani novinarski žiri će ojačati Toyotinu rešenost i napore da razvija ponudu lakih komercijalnih vozila (LCV) u Evropi. To potvrđuje i nedavna Toyotina ekspanzija LCV modela i ulazak u novi segment, sa modelom PROACE CITY, zatim novom erom komercijalnih vozila predvođenih verzijama PROACE ELECTRIC i PROACE CITY ELECTRIC, kao i obnovljenim Hiluxom, koji stiže sa pojačanim 2,8-litarskim motorom, s poboljšanim performansama na putu i van njega. S pobrojanim proizvodima, Toyota ima za cilj da do 2023. dostigne pet odsto tržišnog udela u klasi lakih komercijalnih vozila.

Izvor: PR Toyota Srbija, Foto Toyota Motor Europe

Napomena urednika: Uz Toyotu Hilux, među kandidatima za titulu Međunarodni pik-ap godine 2002/2023. bili su Isuzu D-Max i Jeep Gladiator, koje je ocenjivao dvadesetčetvoročlani žiri specijalizovanih novinara iz 23 evropske države i Turske. Toyootinom pik-apu ovo je prva titula IPUA – dosadašnji slavodobitnici su bili Volkswagen Amarok i Ford Ranger (oba modela po dva puta) i Nissan Navara.