U januaru AirSERBIA prevezla više polovine putnika na beogradskom aerodromu

09.02.2021.

AirSERBIA /Er Srbija/ je 8. februara saopštila da je u januaru 2021. godine povećala svoj udeo u putničkom prevozu na Aerodromu Nikola Tesla na 53,1 odsto ukupnog broja putnika koji su tokom prvog meseca ove godine koristili usluge beogradske vazdušne luke.

Foto: ©EXIMPRESS

Od svega 38,4 odsto u januaru 2019. godine, srpski nacionalni avio-prevoznik je za samo dve godine svoj udeo na beogradskom aerodromu povećao za 15 procentnih poena u odnosu na ukupan broj prevezenih. U januaru 2020. godine tržišni udeo AirSERBIA na Aerodromu Nikola Tesla iznosio je 42 odsto.

“Ovo je rezultat strateškog planiranja i brzog prilagođavanja saobraćaja svim promenama na tržištu. Prethodnu godinu obeležila je pandemija virusa korona koja je znatno uticala na smanjenje avio-saobraćaja, ali je AirSERBIA, čak i u takvim okolnostima, uspela da na velikom broju ruta ostvari dobre rezultate popunjenosti putničke kabine”, izjavio je Jiří Marek /Jirži Marek/, direktor za komercijalu i strategiju AirSERBIA.

On je dodao da obustava letova Montenegro AIrlines /erlajnza/ nije u značajnoj meri uticala na rezultate AirSERBIA jer je ta kompanija imala svega oko četiri odsto tržišnog udela na beogradskom aerodromu u januaru 2020. godine. “AirSERBIA svojom razgranatom mrežom direktnih i /code share/ kod-šer destinacija doprinosi da Beograd i dalje bude glavna kapija čitavog regiona prema Evropi i svetu”, rekao je Marek.

Tokom leta 2019. AirSERBIA je uvela 10 novih destinacija samo iz Beograda, što je rezultiralo dvocifrenim rastom broja putnika, kao i svih ostalih pokazatelja u trećem i četvrtom kvartalu te godine. Najznačajnija ekspanzija u istoriji nacionalne avio-kompanije dovela je do rekordnih 2,81 miliona prevezenih putnika u 2019. godini. Trend rasta nastavio se i u prvim mesecima 2020. godine, pa je u januaru i februaru broj prevezenih putnika AirSERBIA bio za gotovo 30 odsto veći u odnosu na iste mesece 2019.

Nakon rekordnih rezultata AirSERBIA iz 2019. godine i snažnog rasta broja putnika u januaru i februaru 2020, pandemija virusa korona dovela je do najveće krize u istoriji svetske avio-industrije. Od obnove avio-saobraćaja sredinom maja 2020, AirSERBIA je na dnevnom nivou pažljivo pratila promene u tražnji i ograničenjima putovanja, prilagođavajući obim saobraćaja kako bi putnicima pružila kontinuiranu i snažnu vazdušnu vezu između što većeg broja destinacija u regionu i svetu.

U junu prošle godine ponovo je uspostavljena linija do Njujorka, na kojoj je nacionalni avio-prevoznik tokom leta i jeseni obavljao i do pet letova nedeljno, uz odličnu popunjenost putničke kabine. Sa rezultatom od 67 odsto, AirSERBIA se u septembru našla na prvom mestu po popunjenosti kapaciteta za prevoz putnika na Terminalu 4 Međunarodnog aerodroma John F. Kennedy /Džon F. Kenedi/ u Njujorku.

U julu 2020. nacionalna avio-kompanija je prepoznala još jednu poslovnu priliku i pokrenula novu liniju ka Oslu, koji u ovom trenutku predstavlja jednu od top pet destinacija AirSERBIA, uz Cirih, Njujork, Istanbul i Pariz. Zahvaljujući novouspostavljenoj code share saradnji sa Turkish Airlines /Turkiš erlajnsom/, nacionalna avio-kompanija je od septembra uvela i svakodnevne letove do Istanbula, uz popunjenost putničke kabine veću od 80 odsto. Zahvaljujući fleksibilnom i agilnom pristupu, AirSERBIA i u trenutnim otežavajućim okolnostima pojačava frekvencije na određenim rutama pa je u oktobru do Ciriha obavljala više letova nego pre pandemije – i do 22 leta nedeljno, odnosno rekordna četiri dnevna leta vikendom.

AirSERBIA trenutno leti do 26 destinacija iz Beograda i jedne iz Niša. Poziciju regionalnog lidera dodatno je učvrstila pokazujući spremnost da brzo reaguje na sve promene u okruženju. Nekoliko dana pre gašenja Adria Airways /Adrija ervejza/, AirSERBIA je povećala frekvencije i kapacitete na letovima do Ljubljane, dok je nakon obustave saobraćaja Montenegro Airlines u decembru 2020. isto učinila na linijama za Tivat i Podgoricu. AirSERBIA je trenutno vodeći avio-prevoznik u saobraćaju sa Crnom Gorom i omogućava povezanost između te države i sveta preko Beograda.

Izvor: AirSERBIA