U Kragujevcu desetak premijera na prvom sajmu vozila za međunarodni transport

11.10.2019.

U prisustvu uglednih gostiju, poslovnih partnera, transportnih kompanija, predstavnika gradskih vlasti i Regionalne privredne komore, u kompleksu Šumadija sajma u Kragujevcu u četvrtak, 10. oktobra otvoren je prvi sajam komercijalnih vozila namenjenih međunarodnom transportu, Transtek 2019.

Na najznačajnijoj i u ovoj godini praktično jedinoj manifestaciji ove vrste u Srbiji, koju je organizovala kragujevačka kompanija Politek, uz podršku Regionalne privredne komore i Šumadija sajma, do 12. oktobra je izloženo više od 80 eksponata, među kojima je i desetak premijernih vozila i specijalnih nadgradnji za potrebe međunarodnog drumskog transporta.

Transtek 2019 je otvorio član Gradskog veća za privredu grada Kragujevca, Radomir Erić, a okupljenima se obratili i predsednik Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, Predrag Lučić i direktor Šumadija sajma, Zoran Nedeljković.

Transtek 2019 je otvorio član Gradskog veća za privredu grada Kragujevca, Radomir Erić
Foto: Šumadija sajam

“Sasvim je logično što se prva manifestacija ove vrste u našoj državi održava upravo u Kragujevcu: u našem gradu, u pogonima ondašnjeg Vojno-tehničkog zavoda pre osamdeset godina napravljeno je prvo teretno vozilo ne samo u Srbiji već i u širem okruženju”, rekao je, između ostalog, gospodin Predrag Lučić.

Predsednik Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, Predrag Lučić: S dugom tranicijom u proizvodnji komercijalnih vozila, Kragujevac je pravo mesto za organizovanje ovakve manifestacije
Foto: Šumadija sajam

“Veoma smo ponosni što se na prvoj ovakvoj izložbi okupilo toliko renomiranih proizvođača vozila, nadgradnji, opreme i pratećih usluga za međunarodni transport. Naš doprinos ovom saobraćajnom sektoru je intenzivna digitalizacija poslovanja Privredne komore Srbije, pa će se, recimo, od 4. novembra, takozvani ATA karneti, koji su neophodna prateća dokumentacija svakog transporta u inostranstvu, izdavati ne samo u Beogradu, već i u Kragujevcu”, najavio je gospodin Lučić.

Direktor Šumadija sajma, Zoran Nedeljković: Agilnom i odgovornom timu organizatora, pre svih direktoru kompanije Politek, želim da dočeka otvaranje pedesetog sajma Transtek
Foto: Šumadija sajam

“Naš grad ima dugu tradiciju u proizvodnji svih vrsta drumskih vozila, a posebno lakih i srednje teških. Podsećam da je još početkom šezdesetih u ondašnjim Zavodima Crvena zastava napravljen prvi kamionet nosivosti dve tone – Zastava 620, da su se decenijama u Kragujevcu proizvodila laka i srednjeteška komercijalna vozila po Fiat i Iveco licencama, a da danas u gradu i okolini posluje više kompanija koje se bave nadgradnjama i opremanjem komercijalnih vozila. Politek je jedna od najuspešnijih među njima, što potvrđuje i odličnom organizacijom ove manifestacije”, rekao je gospodin Nedeljković.

Na platou ispred i u hali Šumadija sajma izloženo je osamdesetak eksponata. Najviše pažnje specijalizovane publike, ali i učenika srednjih stručnih škola i kragujevačkog tehničkog fakulteta privlače specijalne nadgradnje i vozila koja upravo u Kragujevcu imaju svoju srpsku premijeru.

Na Transtek su, naime, stigla vozila koja se prvi put prikazuju u našoj državi: dve verzije sasvim nove generacije poznatog lakog komercijalng vozila Renault Master (jedna već sa domaćom, Politekovom) nadgradnjom, kao i tegljači nove generacije iz poznate Mercedes-Benzove najteže familije Actros.

Najviše premijera je među eskponatima organizatora ove izložbe, kompanije Politek. Na Transteku 2019 debituje lifting sistem, s kojim se na lakim dostavnim vozilima s klasičnim tovarnim sandukom i ceradom dobija mogućnost da se, po potrebi, visina tovarnog prostora podigne – sa standardnih 2,3 na 2,6 m.

Prvi put pred širim auditorijumom je i sasvim novi tip aluminijumske nadgradnje na lakom komercijalnom vozilu – za prevoz havarisanih ili automobila i lakih kombija u kvaru čija je korisna nosivost za oko 300 kg veća od klasične varijante napravljene od čelika.

Za prevoznike, kojima je potrebna velika nosivost malih kamiona, prikazan je novi model maksimalno olakšanog Extra Light tovarnog sanduka sa 70 kg dodatne korisne nosivosti, koji omogućava utovar osam euro paleta. Posetioci su u prilici da vide i različite verzije Politekovih nadgradnji s rolo bočnim i rolo krovnim ceradama.

Na Transteku 2019 premijeru ima i Space Master  “kapsula” za spavanje/odmor dvočlane posade, renomiranog češkog proizvođača PONY, koju Politek, kao eksluzivni uvoznik, već ugrađuje na laka komercijalna vozila. Ona omogućava da se i u malim vozilima dobija rešenje slično „spavaćim“ kabinama magistralnih, velikih tegljača, što je od neprocenjive važnosti u međunarodnom drumskom saobraćaju – ne samo zbog većeg komfora, već i bezbednosti dvočlanog vozačkog tima.

Uz već pomenuti, najnoviji Mercedes-Benzov Actros, među vozilima na otvorenom prostoru su tegljači iz programa jednako poznatih proizvođača – Volvo, Scania, DAF, Iveco, laki kamionet iz Japana Fuso, pik-apovi i laki teretnjak japanskog Isuzua.

Najatraktivnije modele iz ponude priključnih vozila izlažu Schmitz Cargobull, Schwarzmüller, Kögel, Kässbohrer i Wielton, dok proizvođače opreme i delova reprezentuju Thermo King, Eberspächer, Otani, Long March, CVS.

Transtek 2019 okuplja i predstavnike finansijskih organizacija i usluga koje se nude prevoznicima u međunarodnom transportu, dok je bogat  prateći program – prezentacije i panel diskusije – prilika za razmenu iskustava i sticanje novih saznanja o aktuelnim trendovima u ovoj oblasti.

Foto: Šumadija sajam

Organizator procenjuje da je ova manifestacija već prvog dana ostvarila svoj cilj: kompanijama i preduzetnicima koji se bave međunarodnim transportom, ali i nespecijalizovanoj publici omogućila je da steknu nova saznanja o najsavremenijim vozilima i opremi za ekonomičnije, efikasnije i bezbednije obavljanje ovog posla. Otuda su i neskrivene ambicije da već naredne godine Transtek, uz mnogo više izlagača, dobije i status međunarodne specijalizovane izložbe.