U kriznoj godini URAL iznad plana

10.12.2020.

Na susretu s novinarima, upriličenom povodom 79-godišnjice postojanja fabrike (obeležava se svakog 30. novembra), generalni direktor ruskog proizvođača teških terenskih, a od skora i „asfaltnih“ kamiona URAL, Pavel Jakovljev, saopštio je da će u ovoj godini, uprkos brojnim, pre svega pandemijskim izazovima, biti ostvareni dobri poslovni rezultati. Jakovljev je najavio da će kolektiv tekuću poslovnu godinu završiti i bolje od predviđanja: poslovni plan će biti ne samo ispunjen, već se očekuje i prebačaj, jer bi s montažnih traka trebalo da siđe oko 8.300 kamiona. Uz to, URAL se afirmisao kao jedan od najboljih izvoznika u Rusiji u kategoriji „Veliki posao“.

Rukovodstvo fabrike u Miasu (gradu na obalama istoimene reke, na istočnoj padini Južnog Urala) sa samopouzdanjem gleda u jubilarnu, 80. godinu postojanja: za 2021. planirana je proizvodnja najmanje 8.300 vozila, poboljšanje ekonomskih pokazatelja i uvođenje na tržište novog proizvoda (na fotografiji ispod)- drumskog kamiona s klasičnom, ravnom („tranbus“) kabinom, derivatom kabine nekadašnjih Ivecovovih teških kamiona. Optimistički su i planovi za narednih pet godina: postupno podizanje godišnje proizvodnje do 14.000 vozila.

Inače, u prvih devet meseci ove godine, URAL je u Ruskoj Federaciji, po navodima Avtostat Info, „uknjižio“ 2.307 novih registracija, čak 29,5% više nego u istom periodu 2019. što ga trenutno svrstava u najbolje u branši. Uzgred, u prva tri kvartala 2020. u Ruskoj Federaciji je broj novoregistrovanih komercijalnih vozila ukupne mase veće od pet tona manji za 7,6 odsto u odnosu na isto razdoblje 2019.