U Luku Ploče uplovio Orient Cavalier, najveći brod u istoriji ovog jadranskog pristaništa

19.02.2021.

Otvaranje novog terminala za rasute terete u Luci Ploče, 18. februara je prigodno „proslavljeno“ uplovljavanjem najvećeg broda u istoriji Luke, Orient Cavalier, čija je nosivost 110.813 tona, dužina 255,26 a širina 43 metra. Orient Cavalier, koji je iz autrslijske luke Hayapoint prevezao uglaj za potrebe železare ArcelorMittal Zenica, svrstava se u brodove za rasute terete ”baby capesize“ veličine.

Novoizgrađeni terminal za rasute terete je, nakon zadovoljenih svih tehnoloških i ekoloških uslova dobio upotrebnu dozvolu, a u probni rad je pušten u martu 2019. godine. Tehnološki i finansijski, novi terminal je jedan od najznačajnijih podprojekata i investicija u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transporta, čija je ukupna vrednost oko 200 miliona evra, a započet je 2005. godine uz saradnju Vlade Republike Hrvatske, Svetske banke, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d.

S novim terminalom kapacitet Luke Ploče za manipulaciju rasutim teretima povećan je na više od šest miliona tona godišnje, poboljšana je tehnologija iskrcavanja/ukrcavanja tereta, dužina obale povećana na 365 m, a gaz do dubine od 18 m. Sve to bi, po očekivanjima pločanske, luke trebalo da doprinese porastu manipulacije rasutim teretima.

Terminal za rasute terete deo je postojećeg lučkog područja. Nalazi se na desnoj obali ušća kanala i ima površinu od 240.000 m². Luka Ploče d.d, kao ovlašćenik koncesije, saglasno s ugovorom potpisanim s Lučkom upravom, opremila je terminal potrebnom prekrcajnom i drugom opremom čija je vrednost u prvoj fazi izgradnje iznosila oko 40 miliona evra. Opremanje terminala ugovoreno je i izvršeno s kineskom kompanijom CMBM.

U 2019. godini Luka Ploče je pretovarila 2.297.000 tona rasutih tereta, 762.000 tona tekućih tereta i oko 500.000 tona generalnih tereta. Rekordan učinak Luka Ploče je ostvarila 2008. godine – ukupnim pretovarom 5.142.000 tona svih vrsta tereta.

Pogledajte video zapis o uplovljavanju broda Orient Cavalier u Luku Ploče: