U Moskvi počela test eksploatacija druge generacije električnog autobusa GAZ

20.02.2017.

Ulicama glavnog grada Ruske federacije počelo je eksploataciono testiranje druge generacije potpuno električnog autobusa Grupe GAZ, koji je proizvela članica Grupe – velika fabrika autobusa LiAZ/Ликинский автобусный завод/.

Электробус ГАЗAutobus je predat državnom gradskom prevoznom preduzeću Mosgortrans tokom izložbe EkspoSitiTrans, koja je u Moskvi održana krajem 2016. godine. Sporazum o ustupanju tog vozila za probni rad su potpisali predsednik Grupe GAZ, Vadim Sorokin i generalni direktor Mosgortrans, Jevgenij Mihajlov.

Eksploataciono testiranje će trajati šest meseci. Tokom ovog perioda stručnjaci Grupe GAZ i Mosgortransa će biti u stanju da procene ponašanje nove verzije u različitim vremenskim uslovima. Električni autobusi će raditi na trasi m2 (Fili – metro stanica Kina-grad /Китай-город/), koju dnevno koristi više od 16.000 putnika.

Električni autobus je napravljen na platformi već dobro afirmisanog niskopodnog autobusa LiAZ 5292, koji je već duže u redovnoj eksploataciji u mnogim ruskim gradovima. Cela karoserija je napravljena od metala, sa poboljšanim nivoom zaštite od korozije, zahvaljujući primeni tehnologije kataforeze. Ovaj model može da prevozi do 90 putnika i ima 27 sedišta, sa mogućnošću da se u sredini odvoji prostor za tri putnika sa invaliditetom.

Фото представлено пресс-службой ГУП Мосгортранс
Фото представлено пресс-службой ГУП Мосгортранс

Noivi LiAZ-ov električni autobus je napravljen u skladu sa međunarodnim standardima o zaštiti životne sredine Zero Emission (nulta emisija), koji podrazumevaju potpuno odsustvo emisije štetnih materija u atmosferu. Prvenac je opremljen litijum-mangan baterijama sa visokim energetskim kapacitetom i visokim vitalnim resursom – do 5.000 ciklusa punjenja/pražnjenja. Potpuno napunjene baterije omogućavaju dnevnu autonomiju do 200 km. Modularno rešenje za punjenje naizmeničnom strujom pod naponom od 380 volti podrazumeva duže noćno i dva ili tri kratka punjenje (za 20-30 minuta) na krajnjim tačkama trase. Maksimalna brzina ovog elektrobusa je 80 km/h.

Krajem aprila 2015. Grupa GAZ je Mosgortransu na probnu ekspoloataciju ustupila sličan solo električni autobus LiAZ 6274, koji je takođe nastao od velikoserijskog vozila LiAZ 5292. Za razliku od nove verzije, prvenac je bio opremljen litijum-jonskim akumulatorima i imao je dnevnu autonomiju do 280 km.

Mosgortrans opslužuje više od 740 linija nadzemnog gradskog prevoza u Moskvi i bližoj okolini koje uključuju više od 600 autobuskih, oko 80 trolejbuskih i oko 50 tramvajskih linija.