U novom Ford Transit Connectu pametna rešenja za svakodnevni prevoz tereta

06.07.2013.

Novi Transit ConnectFord-TransitConnect_01, koji će u ponudu biti uveden krajem ove godine, omogućava prevoznicima i preduzetnicima da utovare i transportuju nezgrapne i kabaste predmete kroz otvor za teret u pregradi, na preklopivom sedištu suvozača i, kako Ford navodi, kroz najširi otvor u klasi (na verziji sa dugačkim međuosovinskim rastojanjem, L2), jedinstvenu mogućnost da se utovari euro paleta kroz klizna bočna vrata. Fordov uverava da će ovo vozilo olakšati rad vodoinstalatera, električara i drugih zanatlija.

Ford-TransitConnect_03Specijalan profil na vrhu pune čelične pregrade u venu L2 takođe nudi jedinstvenu u klasi mogućnost da primi panele dimenzija 2,4 x 1,2 m, dok kombi L2 nudi zadnja sedišta koja se preklapaju u ravnu teretnu platformu.

„Posmatrali smo kako trgovci obavljaju utovar i istovar vozila da budemo sigurni da imamo pravi dizajn za potpuno novi Transit Connect”, kaže Stephen Lesh, glavni programski inženjer za Transit Connect u Ford Evropa. “Ovaj ven može da prevozi sve vrste alata i materijala – i da sigurno i udobno preveze radnu ekipu.”

Ford-TransitConnect_05Fordovi inženjeri su razvili inovativan sistem u prostoru za teret koji omogućava da Transit Connect može bezbedno da transportuje dugačke predmete kao što su cevi ili rolne podnih obloga do 3,4 metra (u verziji L2), odnosno do 3 metara u verziji sa kratkim međuosovinskim rastojanjem (L1). To je podrazumevalo razvoj poklopca u pregradi sa šarkama i poseban “savi i uroni” mehanizam za spoljno suvozačko sedište, kao i mudar profil na površini naslona na suvozačkom sedištu, dok je instrument tabla projektovana tako da se stvari mogu pomeriti i ispod nje.

Ford-TransitConnect_06Potpuno novi Transit Connect kupcima nudi fleksibilno dvostruko suvozačko sedište koje omogućava da dva putnika putuju sa vozačem. Spoljno suvozačevo sedište se preklapa da bi mogle da se transportuju velike kutije na podu kabine, ili je ravno – za prevoz dužih predmeta kroz pregradu. U prostoru za teret su ugrađeni ultra bistro LED osvetljenje i standardne bočne alke za pričvršćivanje u visini ramena koje omogućavaju korišćenje dodatnih petlji za vezivanje.

Ford-TransitConnect_04Novi Transit Connect ima kabinu sa funkcionalnim karakteristikama mobilne kancelarije, što uključuje Ford SYNC sistem mobilnog povezivanja, izdašan prostor za odlaganje stvari, unutrašnje dvostruko suvozačko sedište koje se preklapa u ravnu površinu kao radni prostor ili se podiže da bi se otkrio prostor za odlaganje stvari.

U Kombi i Double Cab ven verzijama su prilagodljiva zadnja sedišta sa pokretnom pregradom-mrežom, dok L2 verzije nude jedinstveno u klasi preklapanje sedišta u drugom i trećem redu da bi se stvorila ravna platforma za prevoz tereta.

Potpuno novi Transit Connect kombi opremljen pregradom bez otvora nudi ukupnu

zapreminu tovarnog prostora od 2,9 m3 (verzija L1) i 3,6 m3 (L2) ili 3,7 m3 (L1) i 4,4 m3 (L2) bez pregrade, uključujući prednji prostor za teret. Svi podaci su nastali na osnovu merenja po SAE normativima. Ven ima maksimalnu nosivost do 1.000 kg (L2) , što su, kako tvrdi proizvođač, najbolje performanse u klasi.

Isporuke novog modela bi trebalo bi da počnu krajem 2013.

Izvor: Grand Motors