Učenici osnovne škole iz Kraljeva u programu saobraćajne edukacije Volvo kamiona

10.05.2017.

Na saobraćajnom poligonu u dvorištu Osnovne škole Vuk Karadžić u Kraljevu, jedinom takve vrste uz gradu na Ibru, u organizaciji Volvo kamiona Srbija, zaposlenih u toj školi i Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, 9. maja je održana edukativna radionica „Stani, pogledaj, mahni“ /Stop, Look, Wave/, tokom koje je 80 učenika te školske ustanove upoznato s bezbednim ponašanjem u saobraćaju u kojem učestvuju kamioni i druga komercijalna vozila.

Srbija je jedna od tridesetak država u svetu u kojoj Volvo kamionska grupa već drugu godinu organizuje svojevrsnu obuku bezbednog ponašanja najmlađih učesnika u saobraćaju, tokom koje se mališani od prvog do osmog razreda osnovne škole, kroz praktične primere, predavanja i testiranje znanja, upoznaju s pravilnim postupanjem u različitim situacijama u saobraćaju u kojem učestvuju kamioni i druga velika komercijalna vozila.

Ovogodišnji partner u tim izuzetno korisnim aktivnostima Volvoove kompanije u Srbiji bila je Osnovna škola Vuk Karadžić u Kraljevu, koja je, s četiri izdvojena objekta, 1.051 đakom (od predškolskog uzrasta do petnaestogodišnjaka) i 106 zaposlenih najveća ustanova te vrste u Kraljevu. Jedan od razloga zbog kojih se Volvoova kompanija u Srbiji za realizaciju radionice „Stani, pogledaj, mahni“ opredelila baš za ovu školu jeste izuzetna angažovanost i posvećenost celog kolektiva saradnji sa brojnim domaćim i inostranim institucijama i kompanijama. Ona je, po raznim osnovama, počela pre tri godine, zahvaljujući, pre svega, agilnosti i preduzimljivosti nove direktorke, Biljane Barlovac.

Osnovna škola Vuk Karadžić u Kraljevu, jedina u širem okruženju, ima novosagrađen i dobro uređen poligon za saobraćajnu obuku njenih, ali i učenika drugih škola u Kraljevu i okolini. Taj poligon je za učesnike Volvoove edukativne radionice bio i najzanimljivija među četiri „stanice“: dva Volvo tegljača, od kojih jedan najnovije generacije – sa najmodernijim bezbednosnim uređajima – izloženi u centralnom delu poligona, bili su više od atrakcije, ne samo za učesnike jednodnevne radionice, već i za ostale đake škole u kraljevačkom prigradskom naselju Ribnica.

Učesnicima ove radionice, raspoređenim oko kamiona, ukazano je na bezbedna a posebno na opasna mesta – takozvane „mrtve uglove“, u kojima se oko vozila mogu naći učesnici u saobraćaju, pre svih, pešaci, biciklisti, motociklisti i manja vozila. Zahvaljujući najmodernijim uređajima, vozač u Volvo kamionu može da bude upozoren na prisustvo osoba ili objekata u „mrtrvom uglu“, ali je deci – učesnicima radionice – predočeno koja su slabo vidljiva mesta oko kamiona i dodatno upozoreno na opasnost stajanja ili kretanja u kritičnim zonama.

Većem broju – učenicima starijih razreda bilo je omogućeno da uđu u kabinu najmodernijeg Volvo tegljača, da sednu na mesto vozača i da u retrovizorima uoče svoje drugare dok se oni šetaju oko kamiona. Istovremeno, deca van kabine su nekoliko puta  upitana da li mogu da vide svog druga u kabini, a kontakt sa „vozačem“ je bio uspostavljen višestrukim mahanjem. Ova vežba je ponovljena više puta, kako bi deca unutar kabine uočila kako se grupa izvan kamiona kreće u odnosu na vozača i na taj način shvatila koja su mesta opasna, to jest slabo vidljiva za vozače.

Ove i slične informacije učenici su mogli da dobiju i na drugoj – teorijskoj „stanici“, na kojoj ih je stručnjak iz Volvoa, uz pomoć adekvatnih video ilustracija, upoznao sa modernim bezbednosnim sistemima na Volvo kamionima i bezbednim ponašanjem u saobraćaju.

Na trećoj stanici učesnici Osnovne škole Vuk Karadžić u Kraljevu su u odlično pripremljenom kvizu pokazali svoja teoretska znanja iz bezbednosti u saobraćaju, dok su u četvrtoj sekciji kraljevački mališani maštovitim crtežima na originalan način uputili poruke organizatorima nesvakidašnje edukacije.

Volvo vozila su decenijama jedan od simbola za bezbedne teretnjake, a kompanija Volvo kamioni duži niz godina posebnu pažnju posvećuje zaštiti najmlađih učesnika u saobraćaju u kojem učestvuju velika komercijalna vozila, između ostalog, i organizovanjem specifične obuke. Na temelju tih iskustava, pre dve godine, na globalnom nivou, pokrenuta je serija specijalizovanih edukativnih radionica pod zajedničkim nazivom „Stani, pogledaj, mahni“. Do sada je tim aktivnostima obuhvaćeno više od 100.000 dece u tridesetak država širom sveta – u Evropi, Africi, Aziji, Australiji, Severnoj i Južnoj Americi.

Razlog za organizovanje ovih aktivnosti je više nego ubedljiv: po podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine širom sveta u saobraćajnim nesrećama pogine više od 260.000 osoba mlađih od 19 godina. U mnogim nesrećama učestvuju kamioni i autobusi. Analizom saobraćajnih istraživanja u vezi sa nesrećama u realnim uslovima, ustanovljeno je da je ponašanje pojedinca bitan faktor u većini saobraćajnih nezgoda. Deca su ugrožena više od ostalih učesnika u saobraćaju, pa su zbog toga Volvo kamioni, posredstvom svojih lokalnih-nacionalnih kompanija, preduzeli konkretne aktivnosti da bi popravili obeshrabrujuću statistiku.

Za uspomenu na odlično organizovanu edukativnu radionicu u Kraljevu: domaćini iz Osnovne škjole Vuk Karadžić i predstavnici kompanije Volvo kamioni Srbija

U Srbiji je edukativna radionica „Stani, pogledaj, mahni“ prvi put uspešno organizovana 2016. – u osnovnoj školi u Novim Banovcima, ove godine još uspešnije i masovnije u Kraljevu, uz najavu da će se sa ovim aktivnostima nastaviti i ubuduće.

 

Fotografije snimljene digitalnim aparatom Nikon COOLPIX P300

Službena foto oprema sajta kamioni.net: www.refot.com