Uprkos pandemiji, Schwarzmüller povećao isporuke u Srbiji za 16 odsto

06.03.2021.

Uprkos pandemiji virusa Covid-19, koja je drastično poremetila poslovanje evropske i svetske industrije komercijalnih vozila, Schwarzmüller Srbija, kompanija-ćerka istoimene austrijske grupe, u 2020. je ostvarila odlične rezultate: prodaja priključnih vozila (poluprikolica i prikolica) i nadgradnji je čak povećana – za 16 odsto.

„Rast je ostvaren u svim segmentima našeg bogatog asortimana. Uz to, uspeli smo da i u izuzetno teškoj poslovnoj godini potvrdimo liderstvo na tržištu Srbije u nekoliko segmenata: recimo, Schwarzmüller je vodeći u prodaji priključnih vozila i nadgradnji za prevoz drvenih trupaca (takozvanih ’šticara’), čeličnih kiper poluprikolica i specijalnih vozila, poput poluprikolica velike zapremine (‘jumbo’ program)“, kaže direktor Schwarzmüller Srbija, Siniša Stanojević. „Unapredili smo i sve usluge, a kupcima naših vozila u svakom trenutku je dostupan izuzetno bogat asortiman rezervnih delova – u našem objektu u Dobanovcima ih je više od 3.500“, dodaje gospodin Stanojević.

U godini koju je obeležio virus korona, i cela grupa Schwarzmüller je poslovala bolje od očekivanja: ostvaren je ukupan prihod 366 miliona evra, za dva miliona veći nego u 2019. “Uzimajući u obzir teške posledice virusa korona po poslovanje cele naše branše, izuzetno smo zadovoljni prošlogodišnjim finansijskim rezultatom. Naši napori na jačanju otpornosti Grupe su uspeli – u 2020. smo položili stres test”, poručio je izvršni direktor – predsednik Grupe, Roland Hartwig.

Schwarzmüller grupa je tokom poslovne 2020. proizvela 8.800 poluprikolica, prikolica i specijalnih nadgradnji. Većina vozila – 6.300, ili 72 odsto proizvodnje, bila je namenjena građevinskim i infrastrukturnim kompanijama.

U drugom po veličini segmentu, a to su vozila  za dugolinijske/međunarodne prevoze, proizvedeno je 2.500 poluprikolica i prikolica što čini 28 posto svih porudžbina. U tom proizvodnom segmentu je nastavljeno kontinuirano unapređenje ponude, što ilustruje novorazvijena linija poluprikolica POWER LINE za transport na velike daljine.

Prodaja vozila za građevinski i infrastrukturni sektor ostala je srazmerno stabilna. Na dobar finansijski saldo uticalo je i preuzimanje (akvizicija) kompanije Hüffermann Transportsysteme u januaru 2020, vodećeg nemačkog proizvođača vozila za prevoz kontejnera za otpad i materijale koji se mogu reciklirati.

Mada su zbog Covid-19 isporuke brojčano smanjene, Schwarzmüller je u 2020. stekao veći tržišni udeo u nekoliko država: proizvođač iz Gornje Austrije bio je krajem decembra prošle godine vodeća marka u Austriji, Švajcarskoj, Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj. U Nemačkoj je preuzimanje kompanije Hüffermann omogućilo da Schwarzmüller prvi put pređe granicu od deset odsto tržišnog udela.

Roland Hartwig

Izvršni direktor i predsednik Schwarzmüller grupe, Roland Hartwig, procenjuje da u 2021. postoje potencijali za rast do deset procenata, planiran je promet od 400 miliona evra, s procenjenom prodajom od 10.000 vozila potrebnih za postizanje ovog cilja.

Schwarzmüller Group je jedan od najvećih evropskih proizvođača priključnih komercijalnih vozila. S fokusom na premijum sektor, kompanija postavlja referentna merila u branši. Sa 150 godina iskustva, Grupa je specijalizovana za pojedinačna transportna rešenja u zahtevnim sektorima. Vozilma marke Schvarzmuller i Huffermann kompanija snabdeva građevinsku operativu, infrastrukturne kompanije, sirovinsku i industriju za reciklažu, kao i kompanije za međugradski transport.