Ural na komprimovani prirodni gas

29.06.2013.

Урал на газовом топливеNa 12. međunarodnoj izložbi Nafta i gas/MIOGE – 2013, koja je u centralnom izložbenom kompleksu Ekspocentar u Moskvi održana od 25. do 28. juna, GAZ grupa je predstavila kamion Ural čiji motor radi na komprimovani prirodni gas. U Ural-4320 (6×6) je instaliran linijski šestocilindarski motor nemačkog Deutza sa 240 KS, čiji izduvni gasovi udovoljavaju Evro IV standardima.

Oprema za gas (osam cilindara zapremine po 108 litara) je postavljena u ram šasije, a ukupna količina uskladištenog komprimovanog prirodnog gasa je 170 kubnih metar. Broj i zapremina ugrađenih cilindara za skladištenje komprimovanog prirodnog gasa mogu da variraju, u zavisnosti od modela i zahteva kupca. Prosečna potrošnja gasa je 30 kubnih metara na 100 km, što omogućava autonomiju od najmanje 500 km.

Kamion Ural na metan proširuje liniju ekoloških i ekonomičnih proizvoda GAZ grupe, koja je već vodeća u Rusiji po proizvodnji vozila koje pokreće prirodni gas: 2005. je u ponudu uvedena serija LiAZ autobusa na komprimovani gas, u 2010. dostavnjak GAZelle Business na tečni gas, dok je u 2011. počela proizvodnja niskopodnih autobusa LiAZ 5292 na metan. Ove godine počinje proizvodnja autobusa srednje klase PAZ-320412-4238 i KAVZ na gas, dok u saradnji sa kanadskim Westportom, vodećim svetskim proizvođač automobilskih sistema za napajanje i sagorevanje gasa, GAZ razvija gasni motor JAMZ.

Istovremeno, GAZ grupa u Rusiji širi i mrežu za snabdevanje transportnih sredstava gasom – u saradnji sa vodećim domaćim (i svetskim) proizvođačima prirodnog gasa za široku upotrebu, kompanijama Rosneft i Gasprom.

Izvor: GAZ grupa