URAL napravio prvi arktički drumski voz

10.01.2024.

U fabrici teških, uglavnom terenskih kamiona URAL završen je obavezni set testova na vozilu sa vučnim (prenosivim) funkcionalnim modulom za vožnju po najsurovijim klimatskim uslovima, po arktički niskim temperaturama. Za 2024. godinu planiraju se pripreme za masovnu proizvodnju.

Arktički drumski voz sa priključnim funkcionalnim modulom razvijen je za rešavanje transportnih problema u područjima sa slabo razvijenom drumskom mrežom u uslovima ekstremno niskih temperatura, do minus 50°C, kao i za relativno udobno kretanje u područjima sa tlom slabe nosivosti, vožnju po visokim snežnim nanosima, za bezbedno savladavanje vodenih prepreka do 1,3 m dubine (bez dodatne pripreme), kao i za normalno kretanje po javnim putevima.

Ovo specijalno teško terensko vozilo može se koristiti za formiranje mobilnih funkcionalnih kompleksa: medicinskih, obrazovnih ili javnih ugostiteljskih objekata, svuda gde je struktura takvih ustanova slabo razvijena. Takođe se može koristiti za montažu i omogućavanje mobilnosti specijalne opreme prilikom obavljanja proizvodnih zadataka na licu mesta.

Arktički drumski voz sa pokretnim funkcionalnim modulom sastoji se od tegljača sa pogonskom formulom 6×6 i poluprikolice sa točkovima koji imaju autonoman pogon. Posebnost poluprikolice je, naime, u tome što je njen električni pogon, snage 72 kW, aktivan, ako je potrebno, za savladavanje teškog terena, povećavajući vučna svojstva drumskog voza. Pokreće ga sopstveni dizel agregat snage 100 kW koji se nalazi u zadnjem (tehnološkom) modulu poluprikolice. Prisutnost tako moćne „elektrane“, koja daleko prevazilazi mogućnosti standardnog generatora tegljača, omogućava ne samo da zadovolji potrebe funkcionalnog modula, već i, ako je potrebno, da deluje kao mini-elektrana za napajanje spoljne opreme (na primer, instalacije za rasvetu, kada se po mraku i lošoj vidljivosti radi u hitnim situacijama).

Električno vitlo ugrađeno na tegljač sa vučnom silom do osam tona omogućava samoizvlačenje tegljača. Glavni i dodatni rezervoari za goriva omogućavaju autonomiju od najmanje 500 km. Svi sistemi za gorivo opremljeni su grejućim elementima i crevima prilagođenim da se spreči formiranje voska iz dizela na niskim temperaturama, a sve komponente na vučnom vozilu i poluprikolici koriste ulja, maziva i gumene proizvode za odgovarajući temperaturni raspon. To omogućava njihovu efikasnost u ekstremnim uslovima.

Originalni zadnji deo tegljača i poluprikolice omogućavaju, po potrebi, premeštanjem ili demontažom elemenata i zamenom točkova i pneumatika, kretanje po javnim putevima u skladu sa dimenzijama puta po širini i visini.

Drumski voz je rezultat projekta koji se realizuje na osnovu sporazuma sa Ministarstvom nauke i visokog obrazovanja Ruske Federacije na način propisan posebnom uredbom Vlade Ruske Federacije i razvijen je zajedno sa vodećim tehničkim univerzitetima Rusije – Južno-uralskim državnim univerzitetom (ЮУрГУ) i Baumanovim moskovskim državnim tehničkim univerzitetom (MGTU). Sledeće faze u realizaciji projekta biće dodatni set testova, priprema za sertifikaciju i serijska proizvodnja.

Izvor: URAL, Foto: Aleksej Kitaev /Алексей Китаев/