Uskoro u probnoj eksploataciji prvi teški dugolinijski Volvo kamion s pogonom na struju

24.02.2021.

DHL Freight, jedan od vodećih pružalaca usluga drumskog teretnog transporta u Evropi i Volvo Trucks udružuju razvojne resurse kako bi ubrzali uvođenje teških kamiona s elektropogonom koji će se koristiti za regionalni transport širom Evrope. Udruženi napor predstavlja još jedan važan korak ka klimatski neutralnim transportnim rešenjima.

Do sada je glavna upotreba „elektrifikovanih“ kamiona bila na kraćim rutama – unutar gradova i urbanih područja. Sada su kompanije DHL Freight i Volvo Trucks pokrenule projekat usredsređen na dugolinijski transport teškim kamionima. Saradnja uključuje ekskluzivne svetske pilot testove potpuno električnog kamiona Volvo FH, bruto kombinovane mase (solo kamion + prikolica) do 60 tona. Počevši od marta, takav vučni voz će saobraćati između dva logistička terminala kompanije DHL Freight u Švedskoj, između Geteborga /Gothenburg/ i Jonkopinga /Jönköping/, što je udaljenost od približno 150 km.

Tokom probnog perioda, Volvo i DHL će steći važno iskustvo i informacije u vezi sa postavljanjem i radom odgovarajuće infrastrukture za punjenje. Za sada će se baterije ugrađene u Volvo FH dopunjavati u DHL-ovom terminalu u Jonkopingu i u Volvo Truck centru u Geteborgu. Prikupljene informacije će pomoći u pronalaženju pravog balansa između pređene kilometraže, mase tereta i mesta za punjenje u svakodnevnim drumskim prevoznim poslovima.

DHL, zajedno s Volvo Trucks, aktivno radi na smanjenju svog ekološkog otiska, a održivost je sastavni deo dugoročne razvojne strategije kompanije. Projekat DHL-Volvo deo je REEL-a, inicijative švedske agencije za inovacije Vinnova, kojom se promoviše prelazak na elektrifikovani sistem teretnog transporta.

„Naš cilj je da sve emisije povezane sa logistikom svedemo na nulu. U tome smo već dosta postigli: u poređenju sa 2007. godinom, efikasnost naše grupe u smanjenju emisije CO2 poboljšana je za 35 odsto. Međutim, na ovom putu su nam potrebna inovativna tehnološka rešenja i snažna partnerstva. Uveren sam da će nas snažna saradnja sa kompanijom Volvo Trucks, jednim od glavnih kamionskih brendova u svetu, podržati u postizanju naših ambicioznih ekoloških ciljeva u sektoru drumskog teretnog transporta“, kaže Uve /Uwe/ Brinks, izvršni direktor kompanije DHL Freight.

Volvo Trucks pokreće proces neophodan za prelazak na transport bez fosilnih goriva elektrifikacijom svojih vozila na što je moguće lakši i efikasniji način. To postiže razmatranjem svakog aspekta ekosistema za elektrifikaciju, uključujući punjenje, planiranje rute, vozila, servis i drugu podršku.

„Transport kao poslovna aktivnost se brzo menja i održivost je sve važnija poslovna prednost za mnoge naše kupce. Nudimo efikasna transportna rešenja koja pomažu pri brzom prelasku na nefosilna goriva, poput električne energije. Imamo dugogodišnju vezu sa kompanijom DHL. Njihova široka i globalna stručnost u logistici omogućava nam da proučimo uslove za napredak sa ovom tehnološkom promenom, prilagođavajući je potrebama kupaca i njihovoj vrsti transportnih poslova“, kaže Rodžer /Roger/ Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks.

Kompanija DHL Freight aktivno pokreće različite tehnološke projekte održivosti, kao i nefosilne projekte, a već je uvela program špedicije u Švedskoj usmeren na smanjenju svog uticaja na klimatske promene. Kupci koji koriste program plaćaju fiksni dodatak za svaki isporučeni paket ili paletu, a prihod ostvaren od dodatka u potpunosti se ulaže u čiste tehnologije u švedskoj mreži.

„Sektor logistike suočava se sa velikim izazovom, koji istovremeno nudi i veliku priliku – dekarbonizaciju teretnog transporta. Saradnja s kompanijom Volvo Trucks pomaže kompaniji DHL Freight da igra još značajniju ulogu u prelasku na održive alternative i predstavlja još jedan važan dokaz za našu dugoročnu strategiju ka klimatski neutralnom transportu“, objašnjava Robert Zander, izvršni direktor kompanije DHL Freight Švedska.

Već danas su u serijskoj proizvodnji kamioni Volvo FL Electric i Volvo FE Electric za gradsku distribuciju. Lanac snabdevanja kompanije DHL nedavno je počeo eksploataciju novog Volvoa FL Electric u Londonu, čime je predstavio prvi namenski napravljen, potpuno električni Volvo kamion za gradsku distribuciju u Velikoj Britaniji.

Krajem prošle godine, kompanija Volvo Trucks je u Severnoj Americi započela prodaju kamiona VNR Electric, a ove godine će u Evropi biti obeležen početak prodaje iz asortimana teških električnih vozila.

„Naš cilj je da nam čitav asortiman kamiona bude nefosilni najkasnije do 2040. godine“, zaključuje Rodžer Alm.

Pogledajte video zapis o Volvo kamionima s potpuno električnim pogonom: