Više od 60 posada na ovogodišnjem Dakar reliju

04.01.2013.

Ovogodišnji izdanje Dakar relija počinje 5. januara. Start jednog od najtežih off-road nadmetanja motocikala, automobila i kamiona je u Limi (Peru), a finale – 20. januara u glavnom gradu Čilea, Santjagu. Peti put ova poznata trka se održava u Južnoj Americi, a staza prolazi kroz Peru, Argentinu i Čile.

Prošlogodišnji pobednik u kategoriji kamiona, Žerar De Roj iz tima De Roj, polazi sa pol pozicije, sa ambicijom da zadrži titulu. Rad i sredstva uloženi u pripremu vozila i ekipa igraju važnu ulogu u plasmanu, ali važni faktori su i sreća, sportski duh i želja za pobedom.

Takmičenje u kategoriji kamiona će biti veoma izazovno. Interesovanja za učešće je pokazalo više od 60 ekipa, od kojih većina vozi kamione popularnih evropskih brendova: Mercedes-Benz (16 posada), MAN (9), DAF (9), Iveco (6), Renault (3), Tatra (4). Mogućnosti savladavanja pustinjskih i svekolikih drugih izazova će pokazati i vozila LIAZ (1), GINAF (6), Hino (2), MAZ (1) i, naravno, višegodišnji pobednik   KAMAZ (3).

Tokom relija samo je jedan dan – 13. januar, predviđen za odmor, koji će biti veoma potreban takmičarima, jer od starta do cilja ovogodišnjeg realija treba da savladaju više od 8.000 kilometara.