Volkswagen Amarok: promoter novih standarda

25.04.2011.

Debijem na ovogodišnjem, 49. Međunarodnom salonu automobil u Beogradu, Volkswagenova divizija privrednih vozila je posredstvom uvoznika, Porše SCG, i u Srbiji ozvaničila prodaju najnovijeg modela u svojoj ponudi – pik-apa Amarok. Na naše tržište stiže praktično kada i u ostalim delovima Evrope, za početak u verziji sa duplom kabinom i tovarnim prostorom, dok se varijanta sa singl kabinom najavljuje do kraja prvog polugodišta ove godine.
Amarok je i pre zvaničnog početka prodaje proglašen najboljim pik-apom u Evropi (International Pickup Award) – to priznanje mu je dodelio vrlo ugledni žiri specijalizovanih novinara iz 23 države. Volkswagen za njega tvrdi da je po mnogim karakteristrikama i tehničkim rešenjima promoter novih standarda u kategoriji pik-apova do jedne tone korisne nosivosti.
Kod nas „startuje“ sa početnom cenom od 22.446 evra, sa carinom, bez PDV-a (u dinarskoj protivvrednosti), koliko treba platiti za verziju Basic, sa dizel motorom od 1.968 cm³, 122 KS, 340 Nm maksimalnog obrtnog momenta, ručnim šestostepenim menjačem, pogonom na zadnje točkove, deklarisnom maksimalnom brzinom od 163 km/h i prosečnom potrošnjom u mešovitom ciklusu od 7,6 litara na 100 km.
Svim double cab verzijama su zajednički osnovni gabariti: dužina od 5.524, širina 2.228, visina 1.834 mm. Proizvođač tvrdi da tovarni prostor Amaroka ima najveće dimenzije u svojoj klasi: površine je 2.52 m2 (dužine 1.555, širine 1.620 mm). Takođe navodi da je unutrašnja širina teretnog dela između lukova blatobrana (od 1.122 mm) “najbolja u klasi”.
Osim sa pomenutim dizelašem od 122 „konja“, ovaj pik-ap će moći da se dobije i sa snažnijim 2.0 BiTDI „naftašem“, od 163 KS sa komon rejl ubrizgavanjem i dvofaznim bi-turbo nadpunjenjem, koji stvara obrtni momenat od 400 Nm pri niskih 1.500 obrtaja u minuti. U drugoj polovini godine bi trebalo da bude dostupan i sa automatskim menjačima.
Kupci će takođe imati mogućnost za izbor pogona: u osnovnoj verziji je samo na zadnje točkove, dok su dve varijante 4×4 pogona predviđene za terenske izazove – recimo, za putovanja po brdovitim krajevima idealan bi mogao da bude Amarok 4MOTION sa konstantnim pogonom na sva četiri točka i crvenom oznakom 4. Varijanta sa promenljivim pogonom na sva četiri točka i većim komforom (dakle, za asfalt i ne baš teške terene) je Amarok 4MOTION sa crnom oznakom 4. Inače, konstantan pogon (Torsen diferencijal distribuira snagu u odnosu 40:60 na prednju i zadnju osovine) predstavlja retkost u ovoj klasi. Opcionalna blokada diferencijala je dostupna za sve vrste pogona, čime se još više unapređuju of-roud vozna svojstva Volkswagenovog novajlije.

Objavljeno u publikaciji Auto, broj 378, 23.4.2011.