Volvo FH i sa ojačanim branikom

09.04.2015.

Volvo FH - novi branik_04Volvo Trucks širi svoju ponudu u FH seriji uvođenjem novog branika za teške uslove eksploatacije. Ojačan prednji deo načinio je ovaj kamion prikladnijim za neravne puteve i zahtevnije nadogradnje – za zadatke kao što su prevozi u građevinarstvu i šumarstvu (transport drvene građe).

“Volvo FH sa ojačanim branikom povećava upotrebljivost našeg vodećeg kamiona dajući zaštitu njegovoj izuzetnoj snazi, dinamičnosti upravljanja i udobnosti kabine. S njim je kamion dovoljno robustan da može da se izbori sa uslovima gde postoji povećani rizik od oštećenja”, kaže Rikard Fric /Ricard Fritz/, potpredsednik Volvo Trucks.

Volvo_FH_-_novi_branik_02Novi ojačani branik za Volvo FH je baziran na istom inženjerskom konceptu kao i prednji deo Volvoa FMX, koji je napravljen za teške građevinske uslove. Uglovi i frontalna ploča su napravljeni od čelika debljine 3 mm. Fiksni stepenik iznad ploče je integrisan u formu vozila.

Uzdignuta pozicija branika omogućava odličan prilazni ugao – iznosi više od 20 stepeni na vozilima sa ekstra visokom konstrukcijom šasije, koja je uvedena na seriji FH 2014. godine. Kompletno sertifikovna kuka za vuču, napravljena od livenog gvožđa, koja može da izdrži vuču tereta od masivnih 36 tona, može da se ponudi kao fabričko ugrađena opcija.

Volvo FH - novi branik_03“Izazov pri konstruisanju je bio da se prednji deo napravi robustnijim, a da se pri tome vizuelno mnogo ne ističe. Linije čeličnih uglova klinastog oblika glatko su usmerene ka centru branika. To stvara diskretan, moćan izgled koji ne menja jedinstveni, premijum Volvo FH imidž”, kaže Rikard Orel /Rikard Orell/, direktor dizajna u Volvo Trucks.

Branik je produžen unapred za 75 mm da bi primio prve udarce u teškim uslovima, štiteći ostale vitalne delove kao što su prednja svetla.

Volvo FH - novi branik_01“Volvo FH sa ojačanim branikom je dobro opremljen za teške uslove prevoza kakvi su na gradilištima i po šumskim putevima. Kamion je takođe podoban za teške i dugačke transporte na tržištima sa zahtevnim putevima”, zaključuje Rikard Fric.

Novi ojačani branik, koji je dostupan na Volvo FH i Volvo FH 16, biće po prvi put javno predstavljen na Intermat građevinskom sajmu u Parizu (20-25. april 2015). Pored toga, Volvo Trucks će predstaviti sjajan spoj Volvoa FMX sa različitim aplikacijama i Volvo građevinskim mašinama, novi Volvo FL 4×4 i inovativne tehnologije kao što je Volvo dinamički upravljački mehanizam.

Pogledajte video zapise o novom ojačanom braniku na kamionima Volvo FH:

https://www.youtube.com/watch?v=HVW9RQLO3ms&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=4mfBFukl_iM