Volvo FH kamion godine 2014.

10.09.2013.

TOY 2014_T2013_1068Gotovo istog dana kada je prošle godine spektakularno predstavljen, novi Volvo FH izabran je za međunarodni kamion godine za 2014. godinu /International Truck of the Year/. To je odluka žirija u kojem je 25 specijalizovanih novinara iz vodećih evropskih medija koji prate komercijalna vozila.

Nagradu je primio je predsednik kompanije Volvo Trucks, Klas Nilson /Claes Nilsson/, na svečanosti održanoj sinoć na 12. sajmu ComTrans, najvećoj specijalizovanoj izložbi komercijalnih vozila u 2013-toj u Evropi, koja se od 10. do 14. septembra održava u Moskvi.

 

 

 

 

TOY 2014_T2013_1069

Nagradu je obrazložio Đanenriko Grifini /Gianenrico Griffini/, predsednik žirija Međunarodni kamion godine: “Volvo Trucks je proizveo potpuno nov kamion teške kategorije koji ima inovativnu kabinu, visokotehnološke komponente u pogonskoj grupi i progresivna rešenja za održavanje, čime su postavljeni novi standardi u kamionskoj industriji”.

Ovo je treći put kako je Volvo FH izabran za međunarodni Kamion godine: prethodno je ta titula istoimenom modelu dodeljena 1994. (za prvu generaciju) i 2000. godine (za među generaciju, tehnički i tehnološki bitno unapređenu FH seriju).

“Srećni smo i počastvovani. Kada smo u septembru 2012. godine predstavili novi FH, tvrdili smo da prevazilazi opšteprihvaćene performanse koje obično mogu da ponude prvoklasni kamioni. Međunarodna nagrada Kamion godine potvrđuje da je Volvo FH ispunio obećanje”, kaže Klas Nilson, predsednik kompanije Volvo Trucks.

Potpuno novi Volvo FH je kamion tokom čijeg razvoja se mislilo na vozača i na poboljšanje profitabilnosti transportne kompanije. Odlikuju ga bitne inovacije u svim osobinama važnim za vozilo: ekonomična potrošnja goriva, uzorna ergonomija, izuzetno lako upravljanje, visok nivo aktivne i pasivne bezbednost, karakteristike vezane za uštedu vremena.

Volvo FHVolvo FH se proizvodi u verzijama sa Euro VI motorima od 13 i 16 litara. Oprema se brojnim inovativnim tehnologijama, recimo, I-See tehnologija može da uštedi do 5% goriva (koristi elektronski snimljene podatke o topografiji puteva da bi se automatski optimizovala promena stepena prenosa, brzina vozila i pomoćno kočenje). Vozilom nove generacije se jednostavnije upravlja, zahvaljujući usavršenoj šasiji i opciji za nezavisno prednje oslanjanje, ali i opcionom elektronskom „pomoćniku“ Volvo Dynamic Steering – kombinaciji standardnog hidrauličnog servo upravljanja sa elektronski regulisanim elektromotorom montiranim na upravljački prenosnik. U novom FH je i bolja pozicija za vožnju, jer omogućava veću fleksibilnost: recimo, po prvi put u svetu kamionske industrije, pozicija kola upravljača („volana“) se podešava i po dubini i po uglu. Vozač ima i bolji pregled puta, posebno zahvaljujući većoj korisnoj površini stakala u kabini, kao i inovativnom dizajnu retrovizora. Uspravljanjem A-stubova dodat je još jedan kubni metar unutrašnjeg prostora, čime se dobilo 300 litara dodatnog smeštajnog kapaciteta i postignuta veća udobnost u kabini.

Volvo Trucks omogućava maksimalno vreme ispravnog funkcionisanja novog FH modela, a to je zasnovano na novim tehnologijama za daljinski nadzor habanja sklopova i ukupnog stanja vozila.

“Novi Volvo FH povećava profitabilnost transportne kompanije na različite načine”, kaže Klas Nilson i zaključuje: “Vaši vozači imaju priliku da upravljaju vozilom proglašenim za Međunarodni kamion godine, što je takođe dodatni bonus.”
Podsećamo, Volvo FH nove generacije je predstavljen 5. septembra 2012. godine.

Izvor: Volvo Srbija